Съжаляваме, господа русофоби! Не демонтират паметника на Альошата, излъскват го!

Запълват спешно със специална техника пукнатините и кухините в десния крак, ще хидроизолират и основата


Щетите по десния крак на скулптурата наложили спешна намеса

 

На площад "Тройката", пред паметника на Альошата в Бургас тази сутрин бе струпана специализирана техника и се събраха няколко работници, които започнаха трескава работа, видя репортер на Флагман.БГ. Мнозина се запитаха дали няма да демонтират статуята, оказа се обаче, че тече реставрация.

От днес районът пред монумента, е затворен и там се намира висока вишка. На нея са двама експерти, които работят по десния крак на бронзовата статуя със специална техника.

Припомняме, че още през октомври м.г., навръх Хелоуин, стана крещящо ясно, че паметникът се нуждае от ремонт. Десният му крак се оказа на практика разрушен от времето, а мнозина изказаха съмнения, че Альошата е готова да падне.

Какво се случва? Кран „нападна” Альошата в Бургас (СНИМКИ)

И така няколко месеца по-късно – в началото на март т.г., от Общината пратиха свой екип да провери и констатира какви и дали има щети. Оказа се, че в действителност ситуацията е плачевна, а паметникът има нужда от спешен ремонт.

Слънцето свали маската на Альоша в Бургас, опасен ли е паметникът?

Днес това вече се случва. Репортер на Флагман.БГ посети мястото, за да разбере подробности. Справка в пресцентъра на Община Бургас показа, че всъщност финансирането на ремонта идва  „Лукойл Нефтохим Бургас“, които сами са проявили желание да помогнат в ремонта като осигурят всички необходими средства.

„Използва се специален метод за „пълнене“ с бронз. Статуята ще бъде ремонтирана по този начин, но заради непредсказуемото време през април, за момента не можем да се ангажираме с крайни сроков за завършването на проекта. Едно обаче е сигурно – този ремонт бе наистина наложащ“, коментираха от Община Бургас. 

Освен запълването на опасните кухини в бронозвата статуя, е предвидена и хидроизолация на основата, на която е стъпил Незнаният войник. Именно вода, която влиза там, е в основата на всички щети по скулптурата и решението на този проблем ще гарантира бъдещето й.

„Важното е да направим ремонта така, че в следващите десетилетия да не се налага отново да го правим. Идеята е да е устойчив на климата и времето“, коментираха още от пресцентъра на Общината.

За съжалението на много русофоби, вишката пред паметника не е първата стъпка към премахването му от центъра на Бургас. По всичко личи, че все пак Альошата ще остане на мястото си и за в бъдеще. А кога ще приключи ремонтът му – най-вероятно до началото на лятото той ще е като нов и ще продължи да стои гордо изправен, припомняйки ни за събитията от преди 70 години.


В категории: Бургас