Шефът на Общинския съвет в Созопол Красимира Германова: Работим много добре с Рейзи

Нищо нередно не съм забелязала в управлението на Община Созопол от Рейзи, каза председателят на Общинския съвет Красимира Германова


Тя влезе в спор със старейшината от БСП Тихомир Янакиев за това дали общината е на червено заради грандомански проекти 

Работим много добре през последните три мандата, в които аз съм председател на Общинския съвет, а Панайот Рейзи кмет на Созопол и не съм забелязала нищо нередно. Това каза пред камерата на бТВ Красимира Германова.
„Ако имаше нещо нередно, щях да сигнализирам. А това, че друг орган е забелязал, ще си свърши работата и тогава ще видим дали е прав или не“, добави тя.
„Общинският съвет определя политиката за изграждане и развитие на Общината, но не е контролен орган за изпълнението на общинската администрация на проектите. Ние не можем да контролираме на кого и по какъв начин се превеждат средства за изпълнението им“, обясни шефката на местния парламент. 
Панайот Рейзи подаде оставка като председател на ГЕРБ в Созопол, но не и като кмет. Той е временно отстранен сред решение на Специализирания наказателен съд, каза пък водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.
На 11 март Софийската градска прокуратура обяви, че му е повдигнато обвинение за присвояване. По-късно бе обвинена за същото и главната счетоводителка на общината, а в понеделник спецсъдът ги острани временно от длъжност, припомни репортерът Лора Стаматис. 
Панайот Рейзи споделя, че не се чувства виновен и не вижда основание да се откаже от мандата си, но излезе в отпуск до юни. 
„Оставката си я подадох, защото има образувано следствие срещу мен. Прецених, че е по-добре да си я подам от структурата на ГЕРБ в Созопол, на която съм председател. Няма смисъл партията да отговаря за моите проблеми“, заяви Рейзи в интервю за бТВ.
„Няма причини да се отказвам от мандата като кмет. На този етап съм отстранен. Пуснал съм вече жалба. На 16-ти ще има второ дело. Между мен и ГЕРБ няма никакъв ранобой“, добави той.
„Не може да се говори за приятелски огън. Няма никакво сътресение. Повдигнато е обвинение. Разследващите органи ще си свършат работата“, заяви общинският съветници от ГЕРБ Светлана Лулева.
„Рейзи не е напуснал кметското място и няма да го напусне. Заявил е желание да се дистанцира от ГЕРБ, за да не свързват неговото име с някакви спекулации и партията да трупа негативи“, добави тя.
Общинският съветник от БСП Тихомир Янакиев отказа да коментира обвинението срещу Рейзи.
„Моето мнение дали са извършвани злоупотреби ще си го запазя за себе си. Има си органи, които ще се произнесат. Нека да изчакваме и тогава да правим квалификации“, призова той.
Общината е начервено, защото немалка част от средствата са изразходвани за грандомански проекти, като например стадиона, от които сега ще берем „плодовете“, заяви Янакиев.
Изгради се осветление с електроспестяващи средства и това е страхотно, призна той. 
„Не мисля, че тези проекти са грандомански. Те са инфраструктурни и са за доброто развитие на общината“, каза пък Германова.
На въпроса защо го викат на разпит заедно с кметове от созополски села Янакиев отговори с „И аз това се чудя“. Като отидем утре, ще разберем, каза още той.
 


В категории: Созопол