Нов скандал разтресе политическия елит. Преди около час социологът проф. Михаил Мирчев хвърли бомбата в социалната мрежа, като обяви, че „Демократична България“ е с евродепуат заради измама от ЦИК.

„Току-що проверих една Иизмама от ЦИК. "Демократична България" нямат обявените 6.06%. Имат едва 5.879%. Това не е достатъчно, за да имат депутат. Не им стигат 58 гласа“, написа във Фейсбук професорът.


„Бариерата е 5.882%. Не им стигат минималните 0.003%. Мъничко е. Но те са под бариерата. Мандатът им е фалшиво даден от ЦИК“, коментира социологът. 


„Как е направено от ЦИК? В нарушение на чл. 278 (2) т. 9 от ИК и в разрез със Методическото указание на самата комисия. Там е императивно записано, че вотът "не подкрепям никого" е вот, и той е действителен. Значи, той е в 100% от които се вадят %-те на партиите. Точно тук ЦИК лъже и ни прави на разсеяни глупаци“, обясни Мирчев.
„Те махат тези 3% от истинските 100% и после от другите фалшиви 100%, вадят %-те на партиите... Това е манипулацията... Става дума за игра с едни 61.029 гласа, които са 
маркирали вот "не подкрепям никого", добави той.

"ЦИК няма вина. Тези гласове по ИК са действителни, но се вземат предвид само при определянето на избирателната актимност. При определянето на прага се изваждат", коментира пък социлогът Юрий Асланов.