След 20 месеца парламент: Един от депутатите все още не е гласувал в пленарната зала, а трима не са се изказвали

Пеевски, Албена Найденова и Станислав Попов (долу) все още не са се изказали от трибуната, а Данаил Кирилов (вляво) е най-говорещият депутат


Данаил Кирилов от ГЕРБ пък е бил на трибуната повече от ден и половина


Думата парламент идва от френското „parler”, което означава „говоря“. Колко обаче говорят в българския парламент.

Справка на „Флагман“ по Закона за достъп до обществена информация показва някои любопитни данни.
Настоящото 44-о Народно събрание бе конституирано на 19 април 2017 г. - т.е. преди 20 месеца. Трима депутати обаче все още не са взимали думата нито веднъж.

Това са Албена Найденова от „Воля“, Делян Пеевски от ДПС и Станислав Попов от ГЕРБ.


За последния все пак има оправдание. Той стана народен представител сравнително скоро – на 26 септември т.г., на мястото на избраната за министър на регионалното развитие Петя Аврамова.

Албена Найденова и Делян Пеевски обаче се водят депутати от самото начало на 44-ото Народно събрание.
Последният на практика е виртуален народен представител. Макар че на името на Пеевски се водят три законодателни предложения, той физически не присъства в парламента.

Задкулисният политик и бизнесмен е бил на само едно от 227-те пленарни заседания до момента – при откриването на Народното събрание, когато все пак трябваше да положи клетва, за да стане депутат.

Делян Пеевски държи и още един печален рекорд. Това е народният представител, който не е гласувал нито веднъж в 44-ото Народно събрание. 

От друга страна, най-говорещият от трибуната депутат очаквано продължава да е шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той е излизал на високото място цели 990 пъти и е стоял там 36 часа и 23 минути, иначе казано – повече от ден и половина.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е излизала 628 пъти за 17 ч. и 56 мин.
Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС е бил на трибуната 429 пъти за 18 ч. и 44 мин.

В категории: Политика