Сливането на модерните технологии и класическия балет - това е бъдещето на танца

Танцът винаги е бил и винаги ще е пластичният израз на човешката душевност, казва хореографът Мария Маркова


Потопете се в духа на балетното изкуство на 22 януари, от 19 часа, в НХК-Бургас със спектакъла "Приказни сезони"



Мария Маркова е само на 26 години, но зад гърба си има богата танцова биография. В периода между 2004-2008г. учи класически балет в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас,след което е приета в Националното училище за танцово изкуство в София, където завършва и професионалното си балетно образование.

През 2011 г. се завръшща в Бургас и започва да работи върху кариерата си като “артист-балерина” в Държавната опера на морския град. Близо три години се занимава същевременно и с ръководенето на школа по модерен и класически балет. От 2013 г. до 2015 г. преподава в НУМСИ ”Проф.Панчо Владигеров” като “младши учител” по класически танци, като през това време учи  “Хореография и режисура” в АМТИИ-Пловдив. Вече втора година се посвещава изцяло на света на хореографията и режисьорството.

Флагман.бг разговоря с младия творец, а поводът е премиерата на медийния балетен спектакъл "Приказни сезони", която ще бъде на 22 януари, от 19 часа, в НХК-Бургас. 


-Г-жо Маркова, какво точно представлява медийният балетен спектакъл?
- Това е бъдещето - съвкупносттa от вечната неостаряваща класика и използването на модерните технологии, които дават един по-различен прочит на детските приказки. Мисля ,че за публиката  ще бъде интересно да видят как една история може да бъде разказана с движения и грация. 

- Балетната импресия е ново творчество, как се роди идеята за него? Това е първата Ви поява на сцена, какви са очакванията Ви?
- Музиката на италиянския композитор Антонио Вивалди. Тя има силата да вхъдновява хората, поне на мен винаги така ми е действала. Каква по-красива приказка може да се получи освен тази за сезоните, всеки носи своя характер и своя цвят, както е при тях. Вярвам, че хората ше останат доволни, ше усетят емоцията, която искаме да предадем с балетните танци и класическата музика. 

- Има ли според Вас все още интерес от младите към този тип изкуство?
- Да, определено има, защото много хора ценят този вид изкуство и му се отдават. Танцът винаги е бил и винаги ще бъде пластичният израз на човешката душевност,  хореографиите се модернизират, но новото се надгражда на класически основи, а в "Приказни сезони" ние правим именно това - да положим модерен прочит върху класически основи.

- Колко време отнема подготовката на такъв тип спектакъл - костюми, декор и прочие?
- Почти 5 месеца. За мен бяха много безсънни нощи и напрежение, защото го правя с любов и отдаденост към изкуството. Децата всеки ден репетират, костюмите също отнеха доста време. По време на спектакъла всяко дете сменя между 2 и 3 костюма. Относно декора, точно тук една от най-важните роли е на Красимир Марчев, чието дело е мултимедията. Той успя да създаде обстановка, която да пренесе публиката в онзи приказен свят.

- Разбрахме ,че в главната роля специален гост е Даниела Туртуманова. Можете ли да ни кажете нещо повече?
- Даниела Туртуманова е много талантлива балерина и голям професионалист. Тя държи много главни и солистични роли в Държавната опера на Бургас. Преди 4 години дебютира в главната роля на Маша в спектакъла "Лешникотрошачката" и завладя сърцата на публиката. За мен е радост, че тя е ще участва в проекта "Приказни сезони".



В категории: Бургас