Случаят Васил Тончовски: Бургазлията инвалид влиза в затвора, защото се лекувал с марихуана

Бургаският районен съд осъди на 3 месеца инвалида, адвокатът му Радослав Николов (вдясно със синята тениска) ще обжалва


Мъжът бе задържан миналата година с 50 грама от наркотика, които ползвал, за да произвежда масло от коноп и да третира ужасяващите си болки

Бургазлията Васил Тончовски, хванат миналото лято в притежание на 50 гр марихуана, която той ползва за създаване на масло с лечебни цели, получи 3 месеца ефективна присъда. Решението взеха магистратите от Бургаския районен съд, където днес се разгледа делото срещу мъжа. Все пак то не е окончателно и подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд в 14-дневен срок, но предвид факта, че наказанието, което Тончовски получи, е минималното за този тип престпъление, едва ли ще има промяна в присъдата дори и на втора инстанция. Въпреки това защитникът му – адв. Радослав Николов, смята да обжалва.

Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО)

Делото, което днес се разгледа в Бургаския окръжен съд, представлява прецедент поради две важни причини и е своеобразен парадокс – борба между спазването на законите и морала. Първата причина е, че при оправдателна присъда се поставят рамките за злоупотреби – на практика всеки заловен дилър може да се представи за инвалид, нуждаещ се от конопено масло за лечението си. От друга страна – Тончовски страда от ужасяващи болки и инвалидност. В неговия случай 3-месечната ефективна присъда под първоначален общ режим на практика е смъртна присъда, защото мъжът не може да се грижи сам за себе си и се нуждае от ежедневни, ежеминутни грижи.

44-годишният бургазлия днес пристигна в съда със своя асистент, който се грижи за него през летните месеци – Атанас Боранов, който се яви и като последен свидетел по делото. 

„Познаваме се от 7 години, когато се запознахме той (Тончовски) беше в проходилка и едва се движеше. Може да се каже, че 98% от всички неща, които обикновения човек може да прави – къпане, ходене до тоалетна и т.н. – той не може да извършва сам. Знам как се лекуваше – с масло от марихуана, което той употребяваше всеки ден. То му помогна да стъпи на краката си, физически и психически“, каза по време на разпита Боранов.

Прокуратурата в лицето на шефа на Районната прокуратура – Иван Кирков – от своя страна бе категорична. Извършено е престъпление и съдът няма основания да не налага ефективното наказание, указано изрично в закона за притежание на голямо количество наркотици. Кирков се позова и на експертизите от вещите лица, като припомни, че според лекарите и психолозите, работили по делото, марихуаната няма ефект върху физическото състояние на Васил Точковски. Той припомни и обстановката покрай ареста на мъжа миналата година.

„Свидетелите (полицаи) са видели пред караваната на Тончовски угарки от пушени цигари. Те има достатъчно опит да различат обикновени свивки с тютюн от тези с марихуана. Всъщност затова са поискали да влязат да претърсят караваната. Вътре те намерили 50 гр. суха зелена тревна маса и гриндер (уред за натрошаване на тревни маси – бел.а.). Тончовски изрично е казал, че използва марихуаната за лични цели и нито един от тримата свидетели не посочва, че е уточнил, че говори за масло и лечебни цели“, коментира прокурор Кирков. Той посочи още, че медицинската марихуана се използва за третиране на глаукома, липса на апетит и някои онкологични заболявания, но подчерта, че не тя не се ползва за състояния като това на Тончовски. Прокурорът заяви още, че той не оспорва състоянието на подсъдимия, но според него е било възможно да постигне същия ефект с предписани от лекари рецепти за разрешени медикаменти. Той припомни и съдебното минало на Васил Тончовски, което е и причина делото да не може да приключи с условна присъда. Кирков определи твърденията на защитата като нищо повече от „защитна версия“.

Пледоарията на адв. Радослав Николов последва. „Ще се абстрахирам от твърденията за „защитни версии“ и т.н. Спирам се на полицаите, които били видели угарки, били опитни и успели да различат тютюна от марихуаната. А защо не са иззети тези угарки като веществено доказателство? Намерното вътре – гриндера. Това е машинка за стриване на тютюн, която се продава в магазините. Ако някой го използва за други цели, това е отделен въпрос. Това, че клиентът ми не е казал, че ползва марихуаната за лечебни цели, също не съответства с истината. Всъщност никой не е поискал от Тончовски обяснения, а всичко е приключило със сведеното от него изречение „Наркотиците са за лична употреба“. Но за каква лична употреба?“, коментира адв. Николов.

Той бе категоричен, че в експертизите на вещите лица има и несъотвествия. Тъкмо заради това на предходното заседание миналия месец се наложи да бъде изпратено писмено запитване към Министерството на здравеопзването дали медицинска марихуана се продава свободно в аптеките. Флагман.БГ отговори на този въпрос още тогава, а отговорът е категорично отрицателен – такива продкути няма в българската търговска мрежа. 

„Факт е, че маслото, което Тончовски произвежда сам от марихуана, има позитивен ефект върху състоянието му. Дали е плацебо, не може да се каже. Той е опитал, непосредствено след катастрофата през 2009 г., да се лекува с предписани медикаменти, но е установил, че от тях се чувства зле, изпитва болки, главоболия, дори се заразява с хепатит C. Затова той търси алтернативни методи на лечение, които намира в интернет и от други хора в неговото състояние. Резултатите са видни, и то сравнително бързо – започвайки употребата на масло от марихуана, той спира да взима другите медикаменти, болките отшумяват, и той дори прохожда“, категоричен бе защитникът на Васил Тончовски.

Той нарече вещите лица, предоставили експертизите „представители на консервативното течение в медицината“, които въпреки че са безспорни професионалисти, не са достатъчно добре запознати с материята, за да отговорят адекватно на въпросите, които се нуждаят от отговор. Радослав Николов припомни явните несъответствия между реалността в България и заключенията на експертите, че масло от медицински коноп може да се намери в аптеките в страната. „Случаят не е изолиран, Тончовски не е единственият човек в страната, който използва този алтернативен метод за лечение. Убеден съм, че ако от МВР направят акция във всички домове на хора, страдащи от онко заболявания, поне в 50% от тях ще намерят марихуана“, заяви защитникът, който е и бивш служител от редиците на МВР.

А защо му трябвало на Тончовски да държи 50 грама марихуана, като можело да използва 2-3 или 5, за да произведе масло? Този риторичен върпрос зададе като реплика прокурор Иван Кирков. Дуплика даде самият Тончовски, който обясни, че количеството е такова, защото е трудно да си го набави – от една страна защото е трудно подвижен, от друга защото е нелегално. „Съжалявам, но не мога да съжалявам за това, че здравето ми е престъпление. Това лекарство е моята вода, моето всичко и аз не мога без него. Моля да не бъде пращан в затвора“, каза Васил Тончовски.

Въпреки това обаче присъдата бе произнесена половин час по-късно и макар и очаквана, тя не е това, което мнозина лекуващи се с масло от медицинско масло в България очакваха. Самият процес, който Флагман.БГ проследи от началото до края, може би представлява първа стъпка към законодателни промени в държавата по примера на много страни в Европа и света, които или декриминализират, или напълно легализират марихуаната за медицински и немедицински цели.

Вчера стана ясно, че Франция също е поела по пътя на легализацията и вчера Парламентът там е гласувал с почти пълно мнозинство да започне двугодишен експериментален период, през който използването на марихуана за медицински цели да бъде напълно легално и предписвано от личните лакари.

Тук в България можем засега само да се надяваме да не изостанем с повече от 10 години зад Европа и света.
 




В категории: Темида