Собственикът на „резиденцията на Килърите” Стоян Вакъфов ще строи до кръговото в Сарафово

На това място ще се издигне модерна бензиностанция, газстанция и търговски обект, който да обслужва развиващия се кв.Сарафово


„Златен бряг” на бургаския бизнесмен Стоян Вакъфов развива мащабен бизнес

Бензиностанцията, която се намира на входа на кв.Сарафово се изгражда от бургаската фирма „Златен бряг” ООД, показа проверка на Флагман.бг.

Припомняме, че през 2014 година Община Бургас проведе конкурс за избор на фирма, която чрез публично-частно партньорство да изгради детска ясла и получи право на строеж за КОО (комплексно обслужване) на бензиностанция и газстанция. За победител бе обявена бургаската компания „Буул руф” ООД, но впоследствие тя се е отказала от участие и договор е подписан с класираната на второ място „Златен бряг” ООД.

Фирма „Златен бряг” е собственост на бургаския бизнесмен Стоян Златанов Вакъфов, а негови съдружници са двама казахстански граждани - Адел Сарсекеева и Зейни Дуберман. Стоян Вакъфов е на 43 години, има участие в общо девет фирми, които оперират в строителството и туризма. В една от тях „Билдингс криейшън груп” ООД е съдружник с „Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс”, която се свързва с Ваклин Стойновски.

Стоян Вакъфов управлява изключително солиден бизнес, но засега остават извън прожекторите. Единственият случай, в който името му се появи в медиите бе през 2012 година, когато се оказа, че е купил на смешна цена т.нар.”Резиденция на килърите”. Става въпрос за бившия Окръжен комитет на БКП в курорта „Вонеща вода”, който Вакъфов закупи от Георги Вълев, сочен за „Мозъка на килърите” за 840 хил.лева.

Резиденцията е със собствена бонатинечска градина, парк от 24 декара и голямо езеро. От терасата на комплекса се разкрива приказна панорама към Царевец. Това е считано за едно от любимите места на бившия Първи Тодор Живков. Неслучайно в нея е имало автентични персийски килими, златна и сребърна посуда, а целият покрив е бил меден.

През 2006 година резиденцията е закупена от Георги Вълев за близо 1 млн.лева. Той я превръща в своя щаб квартира, откъдето според прокуратурата е управлявал най-свирепата банда за екзекуции в българска история.

Търновци разказаха пред Флагман.бг, че Стоян Вакъфов и партньорите му преди време ремонтирали базата, изградили даже малък аквапарк и рибарник и имали планове да превърнат комплекса в СПА център, но идеята им се разсъхнала. Местни медии пишат, че местните данъци за имота не са плащани от година, заради което Общината обмисляла да пробва придобива на собственост срещу дълг.


В категории: Бизнес