Социолог: ГЕРБ ще има 6 евродепутати, БСП – 5, а ВМРО – двама или един

Позицията на Борисов да изчака, да не бие тъпана, да не говори за победа на изборите, е мъдра, защото петното, лепнато на ГЕРБ, не може лесно да се измие, но той има нюх, каза Кънчо Стойчев - социолог


Ние не варим някаква тенджера с кокали и да баем върху нея, каза Кънчо Стойчев 

Най-вероятно ГЕРБ ще има шест депутати, а БСП – 5. Това каза в сутрешния блок на БНТ социологът Кънчо Стойчев от „Галъп“. 
„Пет партии ще изпратят евродепутати. Оттук нататък отклоненията ще са в рамките на половин процент. „Демократична България“ ще изпрати един свой представител в Брюксел, а при ВМРО и ДПС загадката ще е до последния момент. Тя е дали партията на Каракачанов ще вземе 2, а на Доган 3 или хората на Сокола 4, а войводите -1“, обясни социологът.
„И двете опции са възможни. Всичко зависи от т.нар. остатък. Засега данните показват, че спорът за едното евродепутатско място ще е между тези две партии“, добави той.
„Има ясен победител и това е ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов не бие БСП в селата. Левицата имаше най-голяма част от вота в малките населени места, следвана от ДПС“, каза пък Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“.
„Всяка агенция има отговорност за своите прогнозни резултати. „Галъп“ даваше прогнози в полза на БСП. Проучванията показваха, че нагласите на избирателите се развиваха в друга посока“, добави тя.
„По-голям провал на „Алфа Рисърч“ не съм виждал. Вчера те обявиха 10% преднина за ГЕРБ и Демократична България без европредставител. Това е драматичен провал. Ние получихме данни, които даваха възможност за преднина за ГЕРБ, но оставихме прогнозата с 5-процентен интервал. Той се сбъдна – ГЕРБ игра на максималното, а БСП – на минималното“, оправда се Стойчев. Ние не варим някаква тенджера с кокали и да баем върху нея, добави той.
„Няма нищо общо с това, което казвате. Баенето върху тенджера с кокали е присъщо на колегите от „Галъп“ по-често отколкото на нас“, каза пък Петрова.
„Тази ниска активност помогна на Демократична България да прескочи границата. 
Обществото ще продължи да се интересува от апартаментите и асансьорите, а БСП ще си има вътрешните проблеми. Затова ми се струва, че позицията на Борисов да изчака, да не бие тъпана, да не говори за победа, е мъдра. Може би в следващото си изявление той ще говори за промени в ГЕРБ. Петното, което е нанесено, няма лесно измиване. Доказал е, че има нюх за тези неща. Ако направи това, означава, че ще вземе завоя“, коментира Кънчо Стойчев.
 


В категории: Евроизбори'2019