Старата кула на фаропазача ще е най-новата атракция до Никулден в Бургас

Ще бъде обособена площ за почивка и отдих около нея,  а самата кула ще бъде изложена част от златния фонд на Пристанището, обясни изпълнителният директор на "Пристанище-Бургас" Диян Димов


Тя ще бъде възстановена в своя автентичен вид и ще събере книги и картини от златния фонд на „Пристанище-Бургас"

Превръщат в атракция старата кула на фаропазача, която се издига точно на ъгъла срещу Гранд хотел и СПА „Приморец”. Тя представлява  историческия вход на „Пристанище-Бургас“ и е построена в далечната 1903 г. – още при откриването на бургаския порт с манифест на Цар Фердинанд.

Кулата ще бъде възстановена в автентичния си вид още тази година най-късно до Никулден. Тя ще се превърне в притегателен център за туристи, тъй като в нея ще има и експозиция на книги и картини от златния фонд на „Пристанище-Бургас“. Всеки ще може да се докосне до 116-годишната история на порта и да разбере подробности за малката кула, където са дежурили първите фаропазачи в града ни.

Кулата представлява  историческия вход на „Пристанище-Бургас“ и е построена в далечната 1903 г. – още при откриването на бургаския порт с манифест на Цар Фердинанд

„Пристанище Бургас“ е готово с идеен проект, който е одобрен от ДП „Пристанищна инфраструктура“. „Ще инвестираме в кулата на фаропазача, за да бъде възстановена в автентичния си вид. Ще бъде обособена площ за почивка и отдих около нея,  а самата кула ще бъде изложена част от златния фонд на Пристанището – книги, архиви и картини на известни художници, които са работили в  него“, обясни изпълнителният директор на "Пристанище-Бургас" Диян Димов.

Очаква се проектът да бъде изпълнен до Никуледен. Той ще е част от зоната на 3 и 4 корабно място.  Прогнозната му стойност е около 100 000 лева.


В категории: Бургас