Световен лидер в автомобилната индустрия подкрепи ИТ гимназията в Бургас

Иван Михайлов вярва, че Бургас ще се превърне в ИТ център на България


Училището е вторият проект за обучение на млади таланти в Бургас, който "Вистеон Електроникс България" подкрепя

Още преди да стане факт, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации  получи огромна подкрепа от ИТ и Аутсорсинг индустрията в България. Един от най-големите поддръжници на идеята за училище на бъдещето, която кмета Димитър Николов представи, е Иван Михайлов.

Той е управител на "Вистеон Електроникс България" от 2012 г. Завършил е магистърска степен по бизнес администрация в University of Texas at Austin - The Red McCombs School в областта иновации и технологии. Има магистърска степен "Стопанско управление" от СУ "Св. Климент Охридски" и "Компютърни системи и технологии" от ТУ - София. Има дългогодишен опит в сферата на ИТ в телекомуникациите, енергетиката и други.

От позицията си на ръководител във водеща международна компания за автомобилна електроника и като представител на управителния съвет на Автомобилен Клъстер България, Иван Михайлов определя проекта за ИТ гимназията като изключително перспективен и се включва дейно в реализирането му.

 Базата на гимназията е без аналог в страната. В училището вече се обучават 108 ученици в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“ с интензивно изучаване на английски език

Откриването на училището съпътства още един проект на Михайлов в Бургас, който също ще допринесе значително за превръщането на морския град в ИТ център.

Вистеон оборудва лаборатория по „Вградени компютърни системи“ в  университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Новата IT зала бе необходимата база за стажантската програма на студентите от специалности "Софтуерно инженерство" и "Компютърни системи и технологии".

„Заедно с колегите от ИТ индустрията сме част от настоятелството на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, която вече от година създава бъдещи таланти. Реализирането на тази идея беше важно за нас, защото ИТ индустрията се развива толкова динамично, колкото талантите в нея. За да напреднем имаме нужда от свежи умове, от млади хора, от учениците които създават технологиите на бъдещето. Все повече се говори за професиите на бъдещето, а те се създават в момента. ИТ индустрията има нужда от вас сега, в този момент в Бургас.“ апелира управителят на Вистеон.

Припомняме, че професионалната ИТ гимназия представи един уникален модел на образование без аналог в България. Големите ИТ и аутсорсинг компании подкрепиха това начинание, защото искат развитието на образованието в тази посока да продължи. „Целта ни е да превърнем Бургас във водещият ИТ град в България. Каним всички да станат част от ИТ образованието и ИТ бъдещето на Бургас“, каза Иван Михайлов пред Флагман.бг

В клона на "Вистеон Електроникс България"  в София работят над 1000 инженери, в областите софтуер, хардуер, механика, тест и валидация, бизнес анализатори и други, ангажирани в разработката на комплекси решения за автомобилната електроника, инфтейнмънт системи, системи за автономни автомобили, свързани с изкуствен интелект, облачни системи и други

Сред клиентите на компанията са Volkswagen, BMW, Daimler, Opel, Mazda, Ford, Renault и др. Базираната във Ван Бурен Тауншип, Мичиган, група има 11 хил. служители в цял свят и очаква продажбите на бизнеса й за автомобилна електроника да надхвърлят 4 млрд. долара през тази година.