Тази грохнала сграда ли искате да запазим? (ВИДЕО)

Проектът за Немската болница е дело на известни архитекти, но той със сигурност не е сред най-добрите им. Дори напротив


Не архитекти, а изкуствоведи, се обявиха за реставрирането на Немската болница


От няколко дни в социалните мрежи тече кампания за запазване на полусрутената сграда на бившата Немска болница. Инициативата тръгна от публикация във фейсбук страницата „Български архитектурен модернизъм”, където бе публикувано отворено писмо до кмета на града, бургаските медии и общественост.(ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК)

Накратко – иска се запазването на автентичния вид на зданието, защото било „с висока естетическа стойност”.

За Бургас било истинско богатство да има сграда с подобна мазилка, облицовки от камък, както и дървените дограми.

Според авторите на инициативата визуализациите за подготвения проект, чието изпълнение ще започне съвсем скоро, показвали „привнасяне на чужда естетика и стил и пълна промяна на фасадата”.

Инициаторите на тази кампания са Теодор Караколев и Васил Макаринов. Важна подробност е, че двамата не са архитекти, както бяха първоначално представени. Те живеят в София, преди  около година дойдоха в Бургас, за да представят пътуващата си изложба. (ВИЖТЕ ТУК)

Караколев и Макаринов са всичко друго, но не и архитекти. Васил Макраринов се представи пред Флагман.бг като изкуствовед, а Теодор Караколев е бивш журналист от Пловдив с ресор култура и изкуство.

Двамата са оценили според своите познания естетическата стойност на сградата и стартирали кампания за опазването й.

Немската болница е строена в период, в който българската архитектура се доближа най-много до актуалните европейски тенденции – през 30-те години на миналия век, а проектът е дело на известните за времето си архитекти Станчо Белчовски и Иван Данчов, но със сигурност това не е най-добрият им шедьовър.

Дори напротив – сградата е доста семпла и не изглежда никак впечатляващо, а мазилката е подпухнала и почти изцяло компрометирана. Запазена се единствено каменната облицовка, а що се касае до дървената дограма – тя е изцяло грохнала.

Зданието е необитаемо от няколко десетилетия, превърнало се е в сборище на клошари и наркомани, а сред по-младото поколение на Бургас има куп легенди: че там живеят вампири и върколаци.

Изглежда пълно безумие да се реставрира в автентичен вид, защото просто няма естетическа стойност. Бургас разполага с достатъчно шедьоври, които си струва да възстанови, но Немската болница определено не е сред тях. 

Друг е въпросът, че е малко късно да се преработва проектът – всеки момент ще стартира обществената поръчка при ясни задания, има осигурено финансиране по ОП „Региони в растеж”, което Бургас със сигурност ще трябва да забрави, ако забави изпълнението на реконструкцията. Макаринов и Караколев в писмото си отбелязват, че „проектът не бил подложен на обществено обсъждане”. Похвални са изследователските им усилия, но тук определено са претупали работата си, защото ако се бяха допитали до бургаските архитекти, те щяха да им кажат, че още преди пет години имаше обявен конкурс, публично се показаха всички работни проекти, обсъждаха се и избра най-добрият – този, който предстои да се реализира.


Визуализациите са в медийното пространство от 2013 година и многократно са преповтаряни и показвани.(ВИЖТЕ ТУК) Защо чак сега двамата изкуствоведи са попаднали на тях и стартирали акцията си, е друг въпрос.

Какво да се построи на мястото на Немската болница? Давайте предложения!

В категории: Бургас