Трябва ли от днес да купувате електронна винетка и какво да правите със стария стикер

Внимание: Не отлепяйте валидната винетка от предното стъкло!


Хартиените стикери, закупени през 2018 г. и чиято валидност изтича през 2019 г. се запазват



Внимание шофьори, от днес са в сила новите правила във винетната система в България. Действат, както електронната винетка, така и хартиента винетка, която е била закупена през 2018 година.

Ако имате годишен стикер до края на януари, е важно да знаете, че той запазва своята валидност. Не го премахвайте от стъклото до 1 февруари. 


В никакъв случай не отлепяйте стикера преди изтичане на срока му

Сайтът bgtoll.bg дава възможност за конвертиране на валидните хартиени винетки към електронни, като операцията не е задължителна. Тя обаче се препоръчва за улеснение при пътуването, а срокът е до 31 януари т.г.

При спиране от тол контрола (работещи към АПИ инспектори) шофьорите няма да се считат за нарушители, след като имат валидна винетка, залепена на стъклото.Макар да се препоръчва използването на  електронна винетка, всъщност първо ще се проверява дали е налична хартиена.

Ако нямате, следва проверка в електронната система и ако се окажете без никаква винетка, идва ред на глобите, т.нар. компенсаторна такса.

Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта. Стойността ѝ е 70 лв. за лек автомобил.

Електронна винетка може да се купи чрез сайта bgtoll.bg, мобилно приложение и терминалите за самотаксуване в ГКПП и търговските обекти.

Запазва се и традиционният начин за продажба - в брой в търговски обекти и в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура".

При покупка чрез bgtoll.bg и на терминалите може да се плаща с кредитна и дебитна карта, а през сайта е възможен и банков трансфер.


Така изглеждат терминалите



Необходимо е първо да се избере каква винетка ще се ползва - уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна винетка за леките автомобили и дневна, седмична и месечна за тежкотоварните. За улеснение в сайта и в мобилното приложение автоматично е посочена българска националност на регистрационния номер.

Графичният вид на символите от регистрационния номер трябва да отговаря на графичното изписване на буквите в номера, независимо дали се използва клавиатура на кирилица или на латиница. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри без пауза. След това се избира период на валидност на винетката. Системата автоматично изчислява коя е крайната дата за валидността ѝ. Всички шофьори трябва да изберат категорията на автомобила си и да внимават за правилното вписване на регистрационния номер.

Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата най-късно 30 дни след момента на купуването ѝ.

До въвеждането на толсистемата на 16 август догодина, постепенно ще отпадат винетните стикери.

В категории: Бургас , Пътна обстановка