Трябва ли ни винетка до бургаските квартали Ветрен, Банево, Черно море и Рудник? (КАРТА)

Пътищата до най-новите райони на Бургас са отбелязани в синьо – казано по друг начин, трябва да плащате, за да ги ползвате


Според новата система, за да стигнете до дома си или до работа при „градско“ каране, трябва да закупите стикер



Ще ни бъде необходима винетка, за да стигнем до бургаските квартали Ветрен, Банево, Рудник и Черно море? Поне това се твърди в в новия държавен сайт bgtoll, където има интерактивна карта за шофьорите с упътване за кои пътища ще са им необходими стикери. 

Проблемът е сериозен и значително наподобява казуса със северната тангента в София, който по-рано днес бе кардинално решен с намеса на премиера Бойко Борисов.

Според системата, за да могат да стигнат то кварталите Ветрен, Банево, Рудник и Черно море, жителите на Бургас трябва да се снабдят с винетни стикери.

Откакто винетките бяха въведени на 1 януари 2005 г., подобно изискване не е имало и жителите на въпросните квартали винаги са пътували свободно в „градско“. 14-години по-късно обаче явно ще се наложи те все пак да се снабдят с електронна винетка, което несъмнено ще отключи вълна от недоволство.

Дали става въпрос за грешка в системата и ли за умишлена промяна, на този етап е трудно да се каже. Фактът обаче е, че сайтът, който представлява официално отражение на законността на винетните стикери, е недвусмислен в показанията си – със син цвят са отбелязани всички пътища в страната, движението по които изисква на предното ви стъкло да има лепнат характерния зелен стикер.

Флагман.БГ съветва всички жители на най-отдалечените квартали на всички градове в страната да направят справка и да проверят дали пътища от и до центъра на големите центрове водят със син или оранжев цвят до местоживеенето им. Най-вероятно става въпрос за грешка при въвеждането на данните, която ще бъде изчистена тепърва, но за да се осъществи това, е нужно първо тя да бъде открита.

В категории: Бургас , Пътна обстановка