Ученици от Бургас създадоха електромобил, за дизайна се вдъхновили от компютърна мишка

Новият електромобил, създаден от ученици от Бургас, дори си има име – Batkomobil. Той работи изцяло на ток


След месец Ивелин Георгиев, и Антон Стойчев и Атанас Христов ще участват с изобретението си на финалите в Лондон

Ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас изработиха уникален електромобил. Той работи изцяло на ток. Самият автомобил е направен от фибростъкло и алуминий. Новият електромобил дори си има име – "Batkomobil", съобщава БНТ.
Пред камерата на националната телевизия ученикът от ПГМЕЕ-Бургас Ивелин Георгиев, който е разработил дизайна на автомобила, сподели, че за външния вид на колата се вдъхновили от компютърна мишка, която видял в кабинета по информатика. 
Колелата са взети от велосипед, но сме им сменили лагерните легла и централните оси, за да са по-здрави и да издържат на по-голямо усукване, каза той пред водещата на „Добро утро, Бургас!“ пи Канал 0 Мария Стефанова.
Зад електромобила стоят усилията на учениците от специалност "Промишлена Електроника" Велин Георгиев, Атанас Христов и Антон Стойчев, както и на преподавателя им инж. Красимир Кънчев. Те са работили по създаването на колата на бъдещето над 4 месеца.
Идеята за създаването на "Batkomobil"-а дошла след едно състезание за  електромобили, на което е бил учителят от Механотехникума в Бургас Красимир Кънчев. Именно там той вижда новите постижения в екологичните автомобили. 
„Буквално ме заразиха, а после аз – учениците. Това е резултата“, сподели Кънчев.
След много схеми, чертежи и труд, четири месеца по-късно е създаден електромобилът. Формата му е доста нестандартна, но практична в градски условия. Салонът на автомобила е кожен. 
Атанас Христов е създал проекта за шасито. Той е много важен за задвижването, обяснява Мария Стефанова.
Аз съм механика на автомобила и отговарям за шасито, уточнява Христов.
Учениците са представили вече своето изобретение на световното състезание за електромобили, което се проведе в Париж. След месец те ще участват и на финалите в Лондон, на които се класираха заслужено. 
 


В категории: Бургас