УМБАЛ „Дева Мария“ се сдоби с NBI технология за ранно откриване на рак на дебелото черво

Закупуването на тази техника ще ни позволи да откриваме колоректален карцином и най-честите социално значими заболявания в най-ранните им стадии и ще даде шанс за пълно възстановяване на много хора, каза д-р Даниела Георгиева


Това е една от последните иновации в ендоскопските изследвания

Университетска болница „Дева Мария“ в Бургас вече разполага с една от най-хитовите технологии за ранно откриване на рак на дебелото черво в света. Само преди дни болницата се сдоби с видеоендоскоп Olympus с Narrow Band Imaging оптична технология, която е единствената в областта.

Това е една от последните иновации в ендоскопските изследвания и позволява визуализация и на най-малките структури на лигавицата и кръвоносните съдове. Разполага с камера с висока резолюция, а разстоянието за наблюдение е два пъти по-голямо от обичайното. Благодарение на високата разделителна способност е възможно прецизно разграничаване на здравата от патологичната тъкан.

NBI ендоскопът дава шанс за откриване на широк спектър от заболявания на гастроинтестиналния тракт и дебелото черво.

„Бъдещето на здравеопазването е в превенцията и все повече хора ще осъзнават, че профилактичните прегледи не са загубана време, а шанс да се хванат сериозни заболявания в началния им стадий, когато са абсолютно лечими. Ние имаме традиция в профилактиката и вече няколко години реализираме кампании за превенция на най-честите заболявания. Закупуването на тази техника ще ни позволи да откриваме колоректален карцином и най-честите социално значими заболявания в най-ранните им стадии и ще даде шанс за пълно възстановяване на много хора. Радвам се, че даваме възможност на нашите хирурзи да работят на световно ниво.“ коментира инвестицията управителят на университетска болница „Дева Мария“- д-р Даниела Георгиева.


В категории: Здраве