Вдигнаха цените на живите елхи, бургазлии плащат до 50 лв. за коледно дръвче (СНИМКИ)

Малкият пазар отново е на обичайното си място – на островчето до ОУ „Ал. Коджакафалията”


Най-евтиното е 20 лв., но височината му е едва около  50 см

Вдигнаха продажната цена на живите коледни елхи в Бургас, показа проверка на Флагман.бг. За разлика от миналата година, когато бургазлии плащаха максимум 40 лева за великолепно, стройно и с разширени клони коледно дръвче, то днес ситуацията е с 10 лева по-скъпа.

На обичайното място в Бургас, което всяка година през декември се превръща в малко пазарче за живи коледни елхи – островчето до ОУ „Ал. Коджакафалията, на ул. „Цар Симеон I”, вече прилежно е подредена новата стока за предстоящите празници.

Лошота новина е, че бургазлиите, които искат да украсят дома си с живо дръвче, ще трябва да платят солидна сума за него. Разбира се, цената варира според височината и диаметъра на разширението на клоните. Най-евтините са 20 лева, но височината им е едва около 50 см. За по-пищна и обемна жива коледна елха, с височина около 1,30-1,50 м. бургазлии ще трябва да платят 50 лева. За да изглежда още по-добре празничното дърво, към него може да си закупите и пънче, което оскъпява цената с още 5 лева.

Всяка от подредените на островчето елхи има индивидуален номер и пластинка. По това може да разберете, че дръвчето е законно отсечено и подготвено за продажба. Маркировъчните етикети са закачени за ствола на дървото и показват серийния му номер.

Въпреки че до Коледа остават почти 2 седмици, търговците коментират, че тази години бургазлии избягват купуването на живо дръвче, но според тях проблемът не е в цената.


Всяко дръвче има пластинка с пореден номер 

Флагман.бг провери какви са цените и на изкуствените елхи. За сравнение една елха с височина 120 см, със стойка се продава по магазините за 40 лева. За 150-сантиметрова елха, имитация на класически бор, с бял връх, цената е 75 лева. Хубавото при изкуствените елхи е, че могат да се използват многократно през следващите коледни празници. Минусът при тях обаче е, че няма онзи естествен аромат на бор и канела, който допринася коледната атмосфера в дома.



В категории: Бургас