Вечната Йорданка Христова пя на няколко езика в Созопол, стотици посрещнаха сезона с нея в дъжда

Кметът Катя Стоянова поздрави своите съграждани с началото на сезона и благодари на певицата 


Директорът на Френската гимназия в Бургас Радостина Георгиева получи награда за особен принос към фестивала "Солей"

Проливният дъжд, който се изля над Созопол малко преди да се качи на сцената на Амфитеатъра в Стария град Йорданка Христова, не помрачи настроението на стотици созополчани тази вечер. 

Те ще запомнят откриването на летния сезон за 2019 г. с невероятните изпълнения и интерпретации на няколко езика, които любимката на поколения българи представи на закрита сцена. Множеството, което се събра, за да чуе концерта й, едва се подбра в читалището. Въпреки че залата му се нуждае от спешен ремонт, ново озвучаване и осветление, хората бурно аплодираха усилието на Йорданка Христова да им поднесе една незабравима вечер. 

 

Всъщност това беше началото на Международния Франкофонски фестивал „Солей”, което девето издание е през настоящата година. Директорът на фестивала Александрина Исайлова връчи две награди тази вечер - едната за особени заслуги към директора на бургаската Гимназия за романски езици "Г.С. Раковски" Радостина Георгиева и втората - за почетния директор проф. д-р Димитър Веселинов от Софийския университет "Св. Климент Охридски" - автор на 6-тонния българо-френски речник. 

Созопол открива туристическия сезон с концерт на Йорданка Христова
 

Оказа се, че Йорданка Христова е изпяла за 55 години на сцената десетки песни на френски, испански, руски и дори на азербайджански езици. Тази вечер тя започна с неувяхващата се "тъмно червена роза" и върна публиката към спомена за първия й видеоклип пред хотел Гларус в Слънчев бряг с "Песен моя, радост моя". След това тя изпя песен в памет на Георги Минчев на френски за любовта - а също и в памет на Тончо Русев - "Незабрава". 

От сцената зазвучаваха на френски и творби на Мишел Льогран и Шарл Азнавур, с които се разделихме тази година.

Сред публиката бяха зам.-министърът на културата Румен Димитров (вдясно) и проф. д-р Димитър Веселинов

Кметът на община Созопол Катя Стоянова поздрави своите съграждани с началото на туристическия сезон и каза, че за местните хора туризмът не е просто бизнес и поминък, а начин на живот, в който те влагат всичко от себе си, за да посрещнат своите гости с разтворени обятия и да им осигурят комфорт през лятото. 

Сред публиката бе и зам.-министърът на културата Румен Димитров. Той каза пред Флагман.бг, че екипът на министър Боил Банов подкрепя всички устойчиви фестивали, защото носят принадена стойност за държавата - гости от чужбина и развитие на бизнеса. На въпрос на наш репортер не се ли чувства преуморен да обикаля всички сродни събития, дори и в малки общини като посланик на българската култура, зам.-министърът отговори така: "Не съм преуморен, идвам с ентусиазъм, защото това е политиката на целия ни екип - създаване и подкрепа на повече подобни събития. През следващите дни в този фестивал ще се включат изпълнители от 9 държави".
 

 


В категории: Созопол