Вижте колко са поскъпнали жилищата в Бургас през 2018 година

Жилищата в Бургас продължават да поскъпват със сериозни темпове - между 7 и 15 % на година


Ръстът е 7,4 % - над средния за страната


Недвижимите имоти в Бургас са поскъпнали със 7,4 % за 2018 година, показват официалните данни на Националния статистически институт(НСИ).

Средният процент за страната е 6,3 %. Най-сериозен е скокът в Пловдив – с близо 10 %. Въпреки това към този момент жилищата там са с една идея по-евтини от тези в Бургас, показа проверка на Флагман.бг.

Като цяло се отчита по-сериозен интерес към новото строителство, където се регистрират и най-много сделки.

Интересен факт, е че по данни на Агенцията по вписвания в Бургас се отбеляза спад на продажбите с 10 % за третото тримесечие на годината. Подобна бе тенденцията през цялата година. Според брокери обаче това може да се дължи на големия брой сделки "на зелено", които се отразяват в статистиката по-късно.

Какви са средните цени на имотите в Бургас, вижте детайлната справка за комплексите

В същото време се отчита промяна и в поведението на купувачите. Те обмислят добре имотните си вложения, оглеждат максимално наличните имоти на пазара и не купуват на всяка цена, което също е един от стабилизиращите фактори на пазара, отчитат експертите.

Eто реалните цени в Бургас - 1150 евро за кв.м в ЦГЧ, 847 евро в ж.к.”Славейков”, ж.к.”Меден рудник” – 567 евро

Не липсват обаче и притеснителни сигнали. По данни на имотните агенции все повече купувачи търсят 100% финансиране при покупка на жилище.

Цените на имотите в Бургас вървят нагоре, поляци и украинци търсят жилища в Несебър

В категории: Бизнес