Връща ли се модата на хартиените картички?

Очарованието на хартиените пази не само най-съкровените пожелания, но и нещо много важно – топлината на човешкото общуване

Диригент на църковен хор радва приятелите си с честитки по пощата

Хартиените картички, които са били на мода у нас през миналия век, все още са предпочитани от много наши сънародници. Диригентът на църковния хор към храм „Света Троица“ в Русе Александрина Ангелова е една от дамите, които предпочитат да зарадват приятелите си с честитка,
изпратена по пощата, вместо от компютъра. Пред камерата на БНТ тя разказа защо предпочита да напише на хартия своите пожелания към близките и приятелите си. Така, според нея, те са много по-искрени и ценни.
И досега Александрина пази спомена за първата си коледна картичка.
„Бях се научила вече да пиша и трябваше да изпратя картичка на моята учителка, но в онези бедни години майка ми купи от книжарницата картонче, на което можеше би с индиго бе изобразена една къщичка, покрита със сняг и една елхичка. Трябваше да избродирам контурите на тази картинка и това изпратих на моята учителка“, разказва диригентът на църковния хор.
Коледни и новогодишни картички на повече от 130 години се съхраняват в русенския Исторически музей. Най-старите сред тях са от края на 19-ти век. Предполага се, че първата коледна картичка се появява у нас в Русе.
Традицията да се пращат коледни картички е на повече от 200 години и тръгва от Англия. В България те навлизат след освобождението. Модата идва от Виена.
Съхраняваните в русенския Исторически музей ретрокартички пазят духа на времето, в което са създадени.
Художественото оформление на чиститките също се променя с годините. До Първата световна война те са изключително цветни поради литографския си характер на производство. След това обаче фотографската техника се променя и картичките придобиват по-съвременен вариант, но се запазва пак посланието. Именно на него държи диригентът на църковния хор към храм „Света Троица“ в Русе.
Макар, че повечето хора днес предпочитат виртуалните картички, очарованието на хартиените пази не само най-съкровените пожелания за здраве, благоденствие и късмет, но и нещо много важно – топлината на човешкото общуване.

В категории: Животът