Все повече руснаци се заселват в Бургас и градовете по морето, за туризъм обаче предпочитат Турция и Египет

В Бургас имаме около 13% руско население, което прави повече от 20 хиляди души, в Несебър и Поморие може би пребивават поне още толкова, казва Лариса Костадинова


Много по-малко се купуват ваканционни имоти и се очаква отлив заради тежкия визов режим, повечето руснаци, които идват през последните няколко години, искат да останат да живеят в България

- Г-жо Костадинова, какъв туристически сезон се очаква за руснаците тази година?

- Очаква се по-слаб сезон. Ние поддържаме връзка с летището и с туристическите фирми, които казват, че има по-малко заявени полети и туристически групи за лято 2019.

- Накъде се пренасочиха руските туристи, за които България бе предпочитана дестинация за почивка, а дори и за постоянно жителство допреди години?

- Към момента основният поток от туристи е насочен към Турция и Египет. Това са по-евтини и достатъчно атрактивни дестинации, за които не се изискват визи. За тези две държави са по-евтини и самолетните билети, освен това се влиза само с паспорт.

- Какви имоти предпочитат да купуват братушките в Българи и основно в кои градове по Черноморието?

- Много по-малко се купуват ваканционни имоти в сравнение със ситуацията преди години. Повечето руснаци, които идват през последните няколко години, искат да останат тук да живеят. Най-много от тях се насочват към Бургас, също Поморие и Несебър. Предпочитани са градове, в които все пак има живот, това привлича интереса на руските граждани.

- Какъв тип имоти купуват руснаците по правило и до какви цени, например?

- Тенденцията е да се търсят двустайни имоти – апартаменти с една спалня. В Бургас цените са доста по-високи, но в Поморие може да се намери такова жилище до около 40 хиляди евро, а в Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас има двустайни имоти по около 30 хиляди евро.

- Тенденцията е все повече руски семейства да се установяват постоянно у нас.

- Има много млади семейства с деца, които предпочитат големите градове по морето. Само в Бургас има над 1000 руски деца, които посещават редовно училища и детски заведения, в Несебър, Свети Влас и Поморие също почти във всеки клас има руски деца.

- Можем ли да посочим като причина за отлива на руските туристи и сложния и скъп визов режим, който България въведе?

- Да, разбира се. Индивидуалните визи са много скъпи както за българите за Русия, така и за руските граждани. Една виза струва 80 евро, представете си за каква сума става въпрос, когато едно семейство е четиричленно.

- Все още ли е толкова тромава процедурата за вадене на виза, както преди години?

- И сега не е улеснена. Например имаме и друг тип руски граждани от бившите републики като Узбекистан, Таджикистан, Украйна. Наскоро имахме проблем с Узбекистан и един господин, който искаше да дойде в България при родителите си. Той е 50-годишен, роден и живял в Ташкент, но Българското консулство няколко пъти му отказва виза, защото районът е опасен и може да е терорист.

- Получавате ли съдействие от Почетното консулство на Руската Федерация в Бургас и г-н Тонко Фотев?

- Комуникираме с тях относно получаването на паспорти. Много сме доволни, защото преди използвахме само Генералното консулство във Варна и беше много по-трудно физически. Сега е много удобно, защото тук имаме голяма диаспора рускоговорещи и постоянно живеещи в Бургас, а Консулството е в Бургас.

- Колко души живеят постоянно в Бургас и околните морски курорти?

- В Бургас имаме около 13% руско население, което прави повече от 20 хиляди души. В Несебър и Поморие може би пребивават поне още толкова. Има много руснаци, които живеят по 6 месеца в България и 6 – в Русия, за да съберат изискуемия 5-годишен срок, за да останат за постоянно в България.

- По какви причини руснаците избират да останат в България за постоянно?

- На първо място е това, че почти няма езикова бариера и могат да се оправят навсякъде. През 2006 г., когато започнахме да продаваме имоти на руски граждани, нямаше кой да напише договор на руски език. В курортите основно имаше хора с английски език. Буквално за една година се намериха млади хора, които учиха език, защото пазарът и условията го изискваха.

- Колко са фирмите, които предлагат недвижими имоти по морето и колко бяха през 2006 г., когато Вие започнахте?

- От 5 фирми през 2006 г. в момента има над 55 агенции за недвижими имоти.

 - По какъв начин предпочитат да си купят имот руснаците и има ли все още ефект от туристическите изложения в Русия, на които се представяме?

- Вече няма толкова голям ефект от изложенията. Сега руските граждани предпочитат да дойдат да видят лично имота. Година-две идват тук като туристи, за да видят как се живее в България. Понякога дори вземат под наем апартамент за една година, за да преценят с какви финансови средства ще трябва да живеят и в какви условия и след това купуват. А преди години реално хората купуваха на изложения, без да са видели имота. Бързаха да вземат жилище, но и цените бяха съвсем други. Сега вече имат повече претенции. Знаят в кой град, до каква сума, ходят няколко пъти там на почивка и така преценяват дали да останат.

- Има поне няколко фалшиви руски брокери в Бургас, които подбиват пазара, мамят клиентите и предлагат имоти на много по-ниски цени от пазарните – как трябва да се процедира срещу тях?

- Цените се определят от продавачите, но за съжаление има хора в гилдията, с които не знаем как да се борим. Даже създават някакви сайтове, предлагат имоти, а нямат право да работят като брокери. Тези хора трябва да бъдат разследвани. Миналата година при нас дойде гражданин на Израел, който е бил излъган и са му взели 22 хиляди евро и са изчезнали. Затова се борим за Закон за недвижимите имоти. Ще бъде създаден и Национален регистър на компаниите и на брокерите, които работят в тях. Работи се и по система за ексклузивно предлагане на проверени обекти от тези фирми.


В категории: Бизнес