Залепиха лика на Хитлер пред Апелативния съд в Бургас, хулиганство или по-тежко престъпление?

Плакатите шокираха бургазлии и бяха свалени часове след поставянето им, извършителите са задържани


Районната прокуратура смята, че е хулиганска проява, окръжната ще преразгледа акта

Окръжната прокуратурата разпореди извършване на ревизия на акт, издаден от Районна прокуратура-Бургас, по случая с лицата, които лепнаха плакати със свастики и лика на Хитлер пред входа на Апелативния съд в Бургас. Вместо да се разглежда по реда на Указа за борба с дребното хулиганство, целта тук е престъплението да се разгледа като умишлено такова от общ характер. Това значително би утежнило наказанието за извършителите.

Случаят е от 21 април т.г. – рожденната дата на нацисткия лидер на Германия по време на Втората световна война. В центъра на града няколко плаката са закичени на стъклената преграда на подземната улица, точно пред входа на Апелативния съд. 

Тъй като в района има много камери за видеонаблюдение, извършителите са бързо установени. Те обаче се разминават с леко наказание, тъй като наблюдващият прокурор на Районна прокуратура –Бургас отказва провеждането на наказателно производство, като това се случва повече от месец по-късно, на 4 юни т.г.

Деянието донякъде напомня на случая от 1 май 2017 г., когато Ликът на бившия лидер на комунистическата партия и Коминтерна Георги Димитров се появи на паметника на жертвите на комунизма в Бургас.
 


В категории: Крими