Заради кадрова въртележка: Бургазлийката Ивелина Василева е на крачка от Европарламента

И Лиляна Павлова (вдясно) изглежда няма да е евродепутат след днешното решение на правителството


Правителството номинира Лиляна Павлова за пост в Европейската инвестиционна банка, евродепутат става осмият в листата на ГЕРБ Емил Радев

Бургазлийката Ивелина Василева вече е на една крачка от Европейския парламент. Припомняме, че депутатката бе наредена чак на девета позиция в листата на ГЕРБ за евровота на 26 май. Избирателите съответно изпратиха в Брюксел шестима представители от формацията на Бойко Борисов.

Както обаче стана ясно, водачът на листата Мария Габриел се отказа от евродепутатското си място, за да се върне на еврокомисарския пост. Така на нейно място отива седмата в листата Лиляна Павлова.

Днес обаче правителството номинира Павлова за вицепрезидент и член на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка. Очаква се тригодишният й мандат да започне през септември. Така и тя ще излезе от Европарламента. На мястото на Павлова трябва да влезе осмият в листата Емил Радев.

И така, ако стане още нещо, следващата резерва е деветата Ивелина Василева.

Какво може да стане ли? Ами Бойко Борисов да „уволни” някой провинил се „негов” евродепутат след поредния скандал, например.

Припомняме, че листата на ГЕРБ не бе преподредена от избирателите. Никой от кандидатите не събра над 5% преференции. 

В Бургас имаше активна агитация за Ивелина Василева, но това не бе достатъчно. Тя събра близо 7000 преференциални гласа от региона, както съобщихме.

Оказа се, обаче, че Василева има много поддръжници и в останалата част на страната. От цяла България преференциите за нея са 16 391, показва справката в сайта на ЦИК.

Според данните бургазлийката е на четвърто място по преференциален вот в листата на ГЕРБ. Пред нея са само Мария Габриел, Лиляна Павлова и Емил Радев. Всички те обаче имат под 5% спрямо общия брой гласували за ГЕРБ, какъвто е прагът за пренареждане на листата.


В категории: Евроизбори'2019