Защо делото за аферата „Емона” срещу Тотко Колев тръгва след 11 години и вярва ли ЧСИ-то в случайностите (ВИДЕО)

Тръгването на делото сега може и да е случайно, но аз не вярвам в случайности, каза Тотко Колев днес


Получихме сигнала през 2013 година, извършихме огромно разследване, уточни наблюдаващият прокурор Йорданка Дачева


Защо делото срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев за аферата „Емона” тръгва след 11 години? Този въпрос зададе репортер на Флагман.бг и на обвиняемия, и на прокуратурата преди разпоредителното заседание (ВИЖ ТУК) в Бургаския окръжен съд.

Тотко Колев, който в последните няколко дни е под обстрела на прокуратурата заради международния скандал с откраднатия либийски кораб (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ), дойде с адвоката си, не се криеше от медиите, но и не бе особено лаконичен. Многократно се оправдаваше, че било неуместно сега да коментира подробности.

Явно подозира, че внасянето на обвинението за предполагаемо престъпление, извършено в периода 2007-2008 година едва сега, когато избухна аферата с либийския кораб, не е случайно.

„Тръгването на това дело сега може и да е случайно, но аз не вярвам в случайности. Така или иначе се създаде един интерес за медиите”, коментира Тотко Колев. 


Колев е категоричен, че не е съдействал на взискатела по изпълнителното дело – българската "Булгаргеомит ЛТД” ДЗЗД да влезе във владение в кораба BADR на 21 декември, защото тогава бил извън страната – на планирана от половин година екскурзия.

„Не съм допускал, че ще се стигне до подобен скандал. Това са гражданско-правно отношения. При положения, че прокуратурата е обявила, че е започнала производство, още по-неудачно става да давам изявления”, лаконичен бе Тотко Колев.

Наблюдаващият прокурор по делото Йорданка Дачева разкри за Флагман.бг, че разследването по аферата „Емона” е започнало през 2013 година. След избухването на „Дюнигейт” година по-рано Община Несебър направила ревизия на всички имоти и установила, че един от тях – парцелът в Емона е продаден неправомерно от Тотко Колев. 


„Прокуратурата започна работа след 2013 година. Имаше огромен обем от материали, разпитани бяха множество свидетели, трудно се събираха доказателствата”, уточни Йорданка Дачева. Тя уточни, че давността на престъплението е голяма – 15 години.

Според прокуратурата Община Несебър е ощетена с 950 хил.лева, а длъжникът вписан по делото изобщо не е имал земя в райони. Дори напротив – продажбата на този парцел било първото вписване в партидата му в Агенцията по вписвания, допълни наблюдаващият прокурор.  Община Несебър съвсем наскоро е атакувала сделката, спечелила е на последна инстанция и продажбата е обявена за недействителна. Влизането в сила на съдебния акт за отмяна също може би е забавил разследването.

В категории: Темида