Защо Марешки продължава да подкрепя Бойко Борисов

Бойко Борисов има право да си представя каквито си иска кандидатури за министри, смята Марешки


Премиерът има право да предлага който си иска за министър, след това си носи отговорността, обясни лидерът на партия "Воля", която днес одобри и новата рокада в правителството

Веселин Марешки и депутатите му за пореден път подкрепиха ГЕРБ и правителството. Днес групата на „Воля” гласува „за” новия министър на земеделието Десислава Танева, предложена от премиера Бойко Борисов.

В същото време Марешки странно продължава да твърди, че е в опозиция.

На брифинг в парламента „Флагман” попита лидера на „Воля” защо за пореден път са подкрепили правителството, гласувайки „за” новия министър на земеделието.

„Няколко пъти сме казвали, във всички промени становището ни е едно и също. ГЕРБ са първа политическа сила. Те имат правото да си представят, и най-вече техният председател Борисов, който е избран за министър-председател, има правото да си представя каквито си иска кандидатури за постовете в правителството. Но той и партията ГЕРБ носят и отговорността”, отговори Марешки.

Той посочи, че рейтингът на управляващите спадал след скандалите в кабинета.

„Всички скандали, когато има хора от правителството, които са злоупотребявали с положението си или не са работели достатъчно активно за благоденствието на българския народ - виждате, че те си носят отговорността”, каза още водачът на „Воля”.

По думите на Марешки на всички ставало все по-ясно, че единствената алтернатива е коалицията „Воля – българските родолюбци”. Само неговата партия не била във властта.

Ние не сме се излагали. Смея да твърдя, че и в бъдеще няма да се излагаме”, коментира още водачът на „Воля”.

От друга страна, ДПС днес бяха „против” новия министър на земеделието. Хората на Доган продължават да следват принципа, че който е в опозиция, гласува против бюджета и против министерски рокади.

В същото време те задкулисно си взаимодействат с управлението. Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова дори обяви, че оттеглилият се Румен Порожанов е бил подаден за министър от депутата от ДПС Делян Пеевски.

След днешното гласуване в парламента репортер поиска коментар от Халил Летифов по повод думите на Нинова.

По същество народният представител каза само, че „не виждаме никакви доказателства”. След това нападна лидерката на БСП, която трябвало да обясни „защо залитат по национализми и популизми”.

Летифов бе попитан къде е Пеевски, който е кандидат за евродепутат, но отсъства от кампанията. Народният представител от ДПС обаче се тръгна, без да отговори.

Коментар за министерската рокада в кулоарите на парламента направи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Г-жа Танева е била министър, познава добре проблемите както в бранша, така и в министерството, но мисля, че няма да й бъде лесно. Дано да не се поддава на лобизъм поне в такава степен, на каквато бяхме свидетели при досегашното ръководство на министерството”, заяви Симеонов.

Той коментира и че отдавна е искал оставката на Порожанов и отстраняването му е закъсняло.

Според лидера на НФСБ са нужни още рокади в земеделското министерство.

„Има основания да се извършат още промени, включително и по регионални дирекции, където все още кадри на ДПС продължават да кадруват и дерибействат, особено по отношение на стопанисването на държавните гори”, заяви Валери Симеонов.

Според него обаче Румен Порожанов не бил кадър на ДПС.


В категории: Политика