Защо от „опозиционната“ ДПС се изпокриват в миша дупка, когато чуят за корупция по високите етажи на властта

Прави ли са онези, които твърдят, че партията на Делян Пеевски и Ахмед Доган владее голяма част от спецслужбите и съдебната власт?


Всички парламентарни сили имат мнение по темата, повдигната заради "апартаментгейт", с изключение на партията на Доган и Пеевски

Партиите у нас харесват да говорят против корупцията – темата е популярна и носи политически дивиденти. Особено тези в опозиция обичат да се заканват, че ако дойдат на власт, ще въздадат възмездие на настоящото корумпирано управление.

Не така стоят нещата обаче с една от формациите у нас – Движението за права и свободи (ДПС).

От няколко седмици властта се тресе от сагата „апартаментгейт“. Това е удобно вдигната топка за мощно воле за всяка нормална опозиция.

ДПС обаче няма мнение по темата. Тя в опозиция ли е?

Смята ли, че всичко е наред с апартаментите на властта? Не мисли ли, че е налице системен проблем? Че се крият данъци от изповядване на сделки на нереално ниски цени? Плащат ли с незаконни средства купувачите – политици и висши държавни служители? Партията на Доган и Пеевски мълчи.

Заради „апартаментгейт“ президентът дори свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

Всички политически сили от парламента имаха мнение по темата - разбира се, с едно изключение.

От опозиционната БСП, естествено, бяха най-активни и предложиха някакви мерки за справяне с корупцията.

От ГЕРБ от немай къде признаха, че проблем все пак има, но не се съгласиха да предприемат системни действия, а се ограничиха с оставки в партията.

Волен Сидеров от „Обединени патриоти“ попита каква е връзката между корупцията по високите етажи на властта и националната сигурност. Спорно мнение, но все пак мнение.

Еклектичният Веселин Марешки, който продължава да твърди, че е в опозиция, пак удари рамо на ГЕРБ и нападна президента и БСП, че правят пиар кампания преди изборите.

От петата парламентарна формация обаче не се чу нищо. Номиналният председател на ДПС Мустафа Карадайъ пристигна на КСНС с пиар депутатката Велислава Кръстева, но не коментира нищо нито преди, нито след заседанието.

По други теми в КСНС не е било така и Карадайъ е изказвал мнение. За корупцията по високите етажи обаче той и колегите му в ДПС отсъстват от дебата.

Движението за права и свободи всъщност има гледище по почти всички политически въпроси в страната. По здравеопазване, социални политики, земеделие, вероизповедания, права и свободи за малцинствените групи и по всякакви други теми партията вади добре подготвени говорители, които да защитят адекватно конкретни тези. Стане ли въпрос за борба с корупцията, обаче, всички там се изпокриват в миша дупка.

Прави ли са тогава онези, които казват, че партията на Доган и Пеевски владее задкулисно голяма част от службите и съдебната власт?

Борисов и Цацаров обслужват ли бизнес-кръговете на ДПС – формация, наричана от някои най-успешния проект на комунистическата „Държавна сигурност?

Направи ли многомилионен подарък правителството „Борисов 3“ на новия бизнесмен Ахмед Доган със студения резерв за ТЕЦ „Варна“? Готви ли нов такъв подарък с прилежащото пристанище? Затова ли от ДПС мълчат?

На кого кабинетът „Борисов 1“ продаде „Булгартабак“? Защо медиите на Делян Пеевски подкрепят всички правителства на Бойко Борисов и защитават яростно главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Защо ДПС подкрепиха избора на Георгиев? Ще подкрепят ли сега от кумова срама инициативата на БСП за свалянето му от поста? Ще договорят ли с ГЕРБ и следващия „послушко“, който да ги обслужва?

Твърде много въпроси и все май реторични.