Защо средната заплата в Малко Търново е много по-висока от тази в Несебър и Приморско?

От общините в Бургаска област в Камено официално взимат най-големите възнаграждения


Статистическите данни за възнагражденията в общините могат да изненадат мнозина

Къде в Бургаска област взимат най-големите заплати? Макар че Националният статистически институт (НСИ) разполага с данните по общини, той не ги публикува.

С числата обаче са се сдобили от Института за пазарна икономика (ИПИ) срещу „съвсем скромна инвестиция“, както информират от сдружението.

Последните актуални данни са от 2017 г. и са достъпни на сайтa infograf.bg. От ИПИ уточняват, че през 2018 г. средното увеличение на заплатите в страната е било около 10%. Това може да е някакъв ориентир за размера на възнагражденията в момента, макар че ръстът в различните общини е различен.

Статистиката за Бургаска област обаче би изненадала мнозина.

На първо място по средна брутна заплата през 2017 г. е била община Камено – 972 лв. Това е обяснимо предвид нефтозавода на „Лукойл“, който предоставя относително високи възнаграждения.

Втора е най-голямата община в областта – Бургас, с 953 лв., а трета е Средец (880 лв.).

Четвърта, изненадващо или не, е Малко Търново, която по принцип е известна като една от най-бедните. Там средната заплата е била 784 лв.

Следват Поморие, Карнобат и Сунгурларе. Там заплатите са били съответно 774 лв., 764 лв. и 710 лв.

Осма е Созопол със 707 лв., а девета е „най-турската“ община – Руен, с 693 лв.

Едва десета е считаната за най-богата община в региона – Несебър, където е най-големият ни летен курортен комплекс „Слънчев бряг“. Там средното брутно възнаграждение е едва 681 лв. Това може да се дължи на скриване на реалните възнаграждения и плащане на работниците „под масата“.

Чак на 11-а позиция е Айтос (679 лв.). 12-а е община Царево с 632 лв.

На дъното в Бургаска област, също изненадващо, е курортната община Приморско. Там средната заплата през 2017 г. е била едва 611 лв.

На национално ниво общините с най-висока средна заплата не са големите областни центрове, сочи анализът на ИПИ.

„Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има много големи работодатели – обикновено в енергетиката или добивната промишленост. Тези големи компании дават високи заплати и в същото време доминират тотално местния пазар на труда, тоест голяма част от работещите на територията на общината работят именно в тях. Това е толкова силно изразено в община Мирково, че това е единствената община за която нямаме данни за средна заплата, тъй като данните са конфиденциални. Най-високата средна заплата в България за 2017 г. е регистрирана в община Челопеч – наличие на голяма добивна компания и съответно 2178 лв. средна заплата за общината. След това са Козлодуй, с ядрената централа – 1790 лв. средна заплата за общината, Раднево и Гълъбово, с големите компании в енергетиката, имат средни заплати от съответно 1657 лв. и 1610 лв. Веднага след тях са Пирдоп - с 1562 лв. средна заплата (отново наличие на голяма добивна компания) и Девня - с 1442 лв. средна заплата (силно изразен индустриален профил)“, посочват от ИПИ.

Столицата София се нарежда на 8-о място през 2017 г. със средна заплата от 1433 лв.


В категории: Животът