Знакови бургазлии останаха завинаги в 2018 година, сбогувахме се с ярки личности

Велики бургазли, доказали се като едни от най-ярките личности на съвремието ни, напуснаха този свят през 2018 година


Бургас не помни друга подобна година


Стефан Шарлопов, Димитър Диамандиев, проф.Иван Карайотов, големият Тончо Русев, проф.Божидар Димитров, Евгений Мосинов. Това са само част от знаменитите личности, които завинаги ще останат в 2018 година.

През последните 12 месеца Бургас и България се сбогуваха с едни от най-ярките професионалисти, оставящи трайна диря в историята. Градът не помни подобна година, в която да си отидат толкова знакови лица. Днес, в последния ден на 2018 година, си спомняме за тях и се прекланяме пред постиженията им.

На 8 януари, няколко дни след претърпяна катастрофа почина най-възрастният тв водещ в България – легионерът Иван Гиргоров, който водеше свое собствено предаване в ТВ СКАТ. Той бе един от автентичните основатели на СДС в Бургас.

През януари Бургас се сбогува със съдия Ангелина Коруджиева, която е бивш председател на Окръжния съд и член на ВСС.

На 29 януари д-р Галин Белев, управител на Медицински център III се самоуби в апартамента си на бул.”Алеко Богориди”. Причината така и не стана публично известна. Негови близки твърдяха, че той не би посегнал на живота си, а смъртта му е вследствие на нелеп инцидент с ловната пушка.

На 30 януари този свят напусна проф.Иван Карайотов – човекът, развенчал мита, че Бургас няма древна история. Името му ще остане изписано със златни букви в историята на града ни, а фундаменталните му трудове неговият завет към поколенията. Последният приз, който проф.Иван Карайотов получи е диплом на Флагман.бг от церемонията „Личност на годината 2017” за цялостен принос към Бургас.

В първите дни на февруари дългогодишният главен редактор на „Черноморски фар” Георги Ингилизов загуби битката с коварно злокачествено заболяване, отиде си на 63-годишна възраст, няколко години след смъртта на съпругата си Йорданка – един от най-изтъкнатите ни кинокритици и журналисти.

Бургазлията Стефан Шарлопов внезапно издъхна на 4 февруари, едва на 55 години. Шарлопов бе изградил истинска бизнес империя и без съмнение е една от най-вдъхновяващите личности в обществения живот в страната ни.  Той е известен патриот, родолюбец, един от големите спонсори на фестивала на народната носия в Жеравна. Определян бе за „Българския Доналд Тръмп” заради участието си в популярен тв формат по национална телевизия. До голяма степен той изповядваше и философията на американския президент, но тъй като беше безспорен патриот, определяше за свой идол банкера Атанас Буров.

На 14 февруари писателската общност в Бургас научи най-тежката новина – починал бе хумористът Георги Мавродиев, основател на сатиричен клуб „Морски таралеж” и негов предстедател. Издал десетки емблечатични книги.

В началото на април след продължително боледуване ни напусна прокурор Димитър Диамандиев. Държавният обвинител бе най-дълго работилия прокурор в Апелативна прокуратура – над 18 години. Доказа се като отличен юристи, а близките му приятели го определят за невероятен човек.

На 10 април България каза сбогом на големия композитор Точно Русев – последният носител на Сребърния кръст на Свети Николай – най-високото отличие на Бургас, с което бе удостоен на 6 декември 2017 година. Нашият съгражданин Тончо Русев бе ненадминат гений, който се ражда веднъж на 100 години. Той направи звезди Лили Иванова, Васил Найденов и куп изпълнители от златното ни поколение.

След изключителна трагедия, попадайки в схема, която щеше да доведе до източването на парите му и изземването на имотите, почина многоуважавания специалист по образна диагностика д-р Красимир Думанов. Той си отиде от този свят едва на 62 години, след като бе обездвижен от тежък инсулт.

Тази година ни напусна и легендарния футболен ръководител Георги Янков, баща на Златко Янков. 

Дюлгогодишният директор на Механото инж.Димитър Шишманов издъхна в края на май на 72-годишна възраст. Инж.Шишманов ръководеше гимназия от 1990 г. до 2010 г.

На 1 юли, около 21 часа, цяла България научи жестоката вест – починал бе проф.Божидар Димитров. Новината за кончината му съобщи премиерът Бойко Борисов. „Почивай в мир, приятелю!”, написа той в личния си профил във фейсбук. Проф.Божидар Димитров бе един от големите умове на съвремието ни, родолюбец, учен и патриот. Той бе почетен гражданин на Бургас, Созопол и Царево и цялото Южно Черноморие дължи много на проф.Димитров.

Това лято на 52 години издъхна и топкриминалистът Гроздан Лечев, който бе покосен от инфаркт, докато е със семейството ни на почивка в Гърция. Инспектор Лечев работи в системата на МВР от 20-ина години. Дълго време ръководи Криминална полиция в Несебър.

Известната бургаска поетеса Стоянка Грудова почина в началото на август. Тя бе популярен драматург, журналист, редактор и отговорен секретар на литературен алманах.

На 22 август пред погледите на стотици пасажери на летище Бургас почина поморийският бизнесмен Веселин Тодоров, известен с прозвището Германеца. Той е бащата на Алекс, която бе зверски убита от Атанаска през 2014 година. Тодоров бе покосен от инфаркт, докато чакаше свои гости на терминала.

В края на август след продължителна кома в бургаска болница издъхна брата на певицата Янка Рупкина. Това се случи ден преди изпълнителката да чества 80-годишния си юбилей.

На 12 септември на 88-годишна възраст издъхна Сава Иванов Папазов – легендарен учител от Механотехникума, който отдаде живота си на каузата да създаде ново поколение специалисти.

През септември ни напусна и известният бургаски фирург д-р Георги Зидаров, дългогодишен специалист в УМБАЛ-Бургас, когото целият град познаваше.

На 5 декември издъхна уважаваният адвокат, политик, университетски преподавател Евгений Мосинов.Той бе един от най-умните мъже, които съм познавал”, каза след новината за кончината му кметът на Бургас Димитър Николов. Евгений Мосинов бе една от най-ярките личности на нашето съвремие – ерудит и експерт. Безспорно бе най-добре подготвеният общински съветник в последните два мандата. Съпругата му Илияна направи това, което Евгений със сигурност би подкрепил – отивайки си от този свят той спаси два човешки живота, превръщайки се в донор за двама млади мъже.

В последните дни на годината се сбогувахме с учителката Людмила Илиева, известен преподавател от Строителния техникум.