Днес е денят Х за всички фенове на английския футбол. В 19 часа Висшата лига почти сигурно ще научи името на новия си шампион.

 

Казваме почти сигурно, тъй като все още има теоретична възможност, макар и илюзорна, да се стигне до т.нар. шампионски плейоф, който да определи краля на Острова. 
Той обаче би дошъл при невероятна загуба на Манчестър Сити от слабака Брайтън с 0:4 и при равенство 4:4 между Ливърпул и Уулвърхямптън. При тези резултати би имало пълен паритет между борещите се за шампионската корона тимове при 95 точки, 91 отбелязани попадения и 26 допуснати. Това пък би довело до среща между два тима на неутрален терен, за което фенове и на двата тима се пошегуваха, че ако се стигне до такава невероятна развръзка, то битката би трябвало да бъде на "Олд Трафорд", който е храм на вечния враг и на мърсисайдци и на "небесносините". 

Към момента обаче Сити е с едни гърди напред и държи трофея в своите ръце преди изиграването на последния кръг от сезона. "Гражданите" притежават 95 точки на върха, имайки преднина от само 1 срещу втория Ливърпул.

Както вече стана ясно, тимът на Пеп среща Брайтън като гост днес, докато "червените" на Клоп са домакин на силно играещия Уулвърхямптън.

 

Преди последните срещи за всички отбори, са ясни абсолютно всички други развръзки, що се отнася до изпадналите тимове, както и тези, които ще играят в Европа. Кардиф, Фулъм и Хъдърсфийлд са трите отбора на дъното и догодина ще играят в Чемпиъншип.

За Шампионската лига пък квоти си уредиха Манчестър Сити, Ливърпул, Челси и Тотнъм. Между лондонските отбори има единствено развръзка до това, кой ще бъде трети. Към момента тази позиция е заета от отбора на Маурицио Сари, който притежава 71 точки, имайки едан повече пред "шпорите". "Сините" днес гостуват на Лестър, а Тотнъм е домакин на Евертън. 

Що се отнася до местата в Лига Европа, догодина там ще играят Арсенал (ако не спечели трофея в турнира тази година), Манчестър Юнайтед и Уулвърхямптън. При триумф на "артилеристите" в ЛЕ, то тяхното място във втория по сила европейски турнир, би било взето от следващия в класирането, който ще бъде един измежду Евертън (53 точки към момента) и Лестър (51). 

Всичко това ни предстои да разберем днес, а началото на шоуто е 17 часа.