Деян Каменов, вокалистът на групата D2, обича да готви, но кулинарят в дома е съпругата му Юлия Кулиш.

“Жена ми е половин рускиня и половин украинка. Много е нападателна в кухнята и не ме оставя да направя абсолютно нищо”, шегува се Каменов. Той се е погрижил кухнята да е точно такава, каквато тя иска – в тюркоазено и розово. “Всеки път, когато поискам да ѝ помагам с нещо, ми казва, че правя ужасен боклук и всичко изглежда като след война”, смее се той.

Съпругата му знае как да разнообразява семейното меню. Понякога готви типично руски ястия като варени картофи със сельодка, лук и лимон, друг път се обръща към италианската кухня, за която са типични ризотото и пастата, трети път избира средиземноморската храна.

 

Бабата и дядото на певеца живеят във Видин. Винаги когато им ходи на гости, най-често за да им помогне в полската работа, си поръчва боб на фурна. Баба му го приготвя по свой начин. “С половин бутилка олио и ужасно много лук. Получава се доста гъст”, смее се Дидо, но

всеки път след него си облизва пръстите

Като малък не проявявал голямо любопитство към кулинарията. “Само крайният продукт ми е бил интересен, когато майка ми или баба ми готвеха”, шегува се той. Когато станал на 15-16 г., започнал сам да приготвя някакви неща. Панирал парчета филе, пържил картофи и т.н. “По-късно започнах да се кефя да правя салати. Мексиканската кухня ми е много интересна. От нея мога да направя 2-3 неща суперготино”, допълва той. Някои от тях са кесадията и гуакамолето.

Може би най-странната вкусова комбинация прави на 12 г. Тогава използвал покритата с шоколад бисквита детска закуска. “Мисля, че я намазах с масло, мед и ѝ сложих парче хамбургски салам”, спомня си със смях Каменов.

Певецът не се страхува да импровизира. “Последно направих една салата. Накарах жена си да излезе от кухнята, което беше голяма мъка, някъде за около половин час”, шегува се Дидо. Използвал зелена салата, настъргал моркови и нарязал на много тънки ивици една ябълка. Към тях добавил тиквени семки, чери домати, авокадо и пушена сьомга. Овкусил я с лимон и зехтин. Самата комбинация между плод и салата се оказала много добра. “Обичам храните да са по-интересни”, казва той. Може би заради това харесва различните вкусове – пикантно, люто, кисело и т.н.

Фен е на всички чуждестранни кухни. Напоследък предпочита китайската. “Индийската ми е много любима и интересна.

Суперразнообразни са ястията без месо

Суши също обичаме да хапваме. Като изключим месото, от менюто пробвам всичко останало с кеф и на воля”, казва Каменов.

Той е вегетарианец от 8-9 години. “Ям от време на време риба или морски специалитети, но гледам да не прекалявам. Имало е периоди, в които животинските продукти като сирене, яйца и т.н. съм консумирал много малко”, казва певецът.

“Поне за себе си смятам, че ако мога да живея, без да нанасям някакви големи щети върху животните, ще съм по-щастлив”, допълва той.

За да поддържа тялото си тонизирано, всяка сутрин хапва джинджифил с тахан и мед. “Това е общ имуностимулант, модерно казано. Наистина е много полезно, събуждащо и готино нещо”, смята Каменов. Сместа помага и на гласа му. Последната песен на D2 е “Марс” и е създадена основно от Митко Кърнев и композирана от басиста на бандата Александър Обретенов. “Има нещо ново замислено. Може би след 3-4 месеца и то ще види бял свят”, казва Дидо.

Той обича да поддържа формата си. Признава, че сега има няколко излишни колограма, които иска да свали, но

тренира всеки ден и се старае да се храни балансирано

“Не съм такъв фанатик, който по цял ден само тренира и пие прясно изцедени сокчета”, казва Каменов.

Когато му се съберат периоди на по-чести събирания с приятели или празници, на които трапезата винаги е пълна с храна, просто се старае да уравновеси баланса с няколко дни на по-леко хапване и повече движение навън.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА:

 

КЕСАДИЯ

Продукти

2 царевични питки*

червен боб

лук

1 люта и

1 сладка чушка

мазнина за

запържване

магданоз

чедър по желание

подправки по избор

Начин на приготвяне

Нарязваме чушките и лука.

Съвсем за кратко ги запържваме на тиган.

Намачкваме червения боб и го разбъркваме с тях много добре.

Овкусяваме с подправки по избор.

Слагаме сместа върху царевичната питка.

Оставяме я в тигана, за да се запече от едната страна. Поръсваме с магданоз, като по желание добавяме и настърган чедър.

Запечатваме с другата питка.

Запичаме от двете страни, за да се разтопи хубаво сиренето.

Сервираме обилно полято с гуакамоле.

*По желание може да ги приготвите сами, а не да ги купувате от магазина.