След изборите на 29 октомври 6 общини в област Пловдив избраха кмет на първи тур - Кричим, Садово, "Родопи",  Куклен, Раковски и Лъки. Освен в Пловдив, балотажи ще има в още 12 общини -  Асеновград, Карлово, Хисаря, Брезово, Калояново, Перущица, Първомай, Сопот, Стамболийски и Съединение, Хисаря ще има балотаж за общински кмет. 

В община Асеновград след обработените протоколи досегашният кмет Христо Грудев от ГЕРБ има близо 29,78% от гласовете, следва го кандидатът на БСП Петко Чирпанлиев с близо 20,12.

В Брезово на балотаж ще се явят Калин Калапанков от БСП с 34,47% и Нели Минчева от ГЕРБ с 29,41%.

Първи в община Калояново е Младен Кичев от СДС с 28,50%, а втори е досегашният кмет Виктория Михайлова от “Заедно за силна община” с 26,81%.

Секция в Пловдив премина към хартиено гласуване, проблем и в Асеновград

В Карлово изборът за кмет на втори тур ще е между Емил Кабаиванов от ГЕРБ, който на първи тур събра 32,49% гласове, а Веска Ненчева от БСП е с 23,54%.

В община Марица ще има втори тур между Димитър Иванов от “Обединени земеделци”, който има 48,67%, а Виолета Христодулов от БСП е с 17,18%, сочат данните при обработени 100% протоколи в ОИК.

В Перущица пък на първа позиция е Николай Баков от БСП с 45,15%, заедно с него на балотаж ще се досегашният кмет Мария Вълканова от ГЕРБ с 35,66%.

Община Първомай също не успя от първия път да избере нов кмет, за това отново на избори ще се ядат досегашният кмет Николай Митков от БСП 47,95% и Чавдар Здравчев от ПП-ДБ с 13,66%.

В Сопот също ще има балотаж, с по-голям процент гласове е Станислав Стоенчев от БСП с 42,97%, след него е досегашният кмет Деян Дойнов от “Бъдеще за родината” с 38,56%.

Какво трябва да знаем за гласуването на балотажа

Досегашният кмет на община Стамболийски Георги Мараджиев от ГЕРБ не успя да спечели от първия тур, тогава той събра 41,09% от гласовете на избирателите. Заедно с него в неделя на балотаж ще участва Петър Неделев от “Алтернатива на гражданите”, който събра 49,06%.

В Съединение първи е Георги Руменов от БЗНС с 25,48%, а втори е досегашният кмет от ГЕРБ Атанас Балкански, който получи 23,42% от гласовете, пише TrafficNews.bg.

Костадин Димитров: Гласувах за Пловдив на бъдещето

Старибратов: Гласувах нашите деца да се върнат в Пловдив

В община Хисаря също се очертава втори тур. Ще се гласува между Ива Вълчева от БСП, която събра 33,29% и Пенка Ганева от ГЕРБ с 24,12% на сто.

Също така в неделя ще избираме кмет за община Пловдив. След като гласоподавателите не успяха да изберат кмет на първи тур, това ще се реши на втори тур за кмет на Пловдив. В града под тепетата Костадин Димитров от ГЕРБ води с 33,72% пред кандидата на ПП-ДБ  Ивайло Старибратов, който получи 17,90%, който не са достатъчни за директна победа.

Избраха нови кметове в Асеновградско!