На 27 октомври 2024 г. българските граждани ще имат възможността да гласуват на предсрочни парламентарни избори. След поредица от политически кризи и неуспехи за формиране на устойчиво правителство, България отново се изправя пред избор на нов състав на Народното събрание, който ще играе ключова роля за управлението на страната през следващите години.

За какво гласуваме на 27 октомври?

Гражданите на България ще гласуват за ново Народно събрание, съставено от 240 народни представители. Народното събрание има основната задача да приема закони, да упражнява парламентарен контрол върху изпълнителната власт и да одобрява правителството. След изборите новоизбраните депутати ще имат отговорността да сформират стабилно правителство, което да изведе страната от политическата криза.

Как ще се гласува на тези избори?

На предстоящите парламентарни избори ще се гласува чрез смесен метод – хартиени бюлетини и машинно гласуване. Машинното гласуване ще бъде задължително в секциите с над 300 избиратели, докато в останалите секции ще се използват хартиени бюлетини. Ако избирателят посочи само глас за преференция, но не е отбелязал номера на партията или коалицията, то гласът се счита за невалиден. Затова заместник-председателят на ЦИК посъветва първо да отбележим вота си в квадратчето в лявата страна на бюлетината с номера на партията или коалицията, а след това - на преференцията.

Ако избирателят допусне грешка при гласуването с хартиена бюлетина, може да поиска нова.

Как да гласуваме с машина? 

Симулатор на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как се гласува чрез машина. Той е достъпен за всички, които искат да упражнят машинното гласуване, за да са подготвени за изборите за народни представители на 27 октомври. 

Симулаторът на машинно гласуване се намира в секция „Избори за Народно събрание 27 октомври 2024 г.“ - Машинно гласуване. След като се избере, се отваря нова страница, на която се визуализира машина. На нея е изписано „Добре дошли в избори 27.10.24 г. – ДЕМО“, както и „Поставете картата в слота за четене". "Картата" се намира в центъра под машината. С мишката се маркира опцията „Постави карта“. 

На устройството ще се появи бюлетината със списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им. Има и опция за връщане назад, за да бъде променен изборът. За избор на преференция са посочени и примерни номера на кандидати в дясната страна на бюлетината. След избора, има опция "Преглед", която се намира в най-долния десен ъгъл на бюлетината. 

В случай че не е отбелязана партия, коалиция или независим кандидат, опция "Преглед" връща обратно към "бюлетината", за да бъде направен избор. Ако изборът вече е направен, натискайки опция "Преглед", се появяват две възможности - за гласуване или за промяна на избора. При "Промени избора" избирателят се връща отново към бюлетината.  Ако е избрана опция "Гласуване", вотът е упражнен. За всички, които все още се чудят как става това, ето видео:

Процедура за гласуване:

Лични документи – Гражданите трябва да представят своята лична карта (или паспорт, ако са в чужбина) на изборната комисия.

Машинно гласуване – В секциите с машини избирателите ще следват указанията на екрана, за да изберат партия, коалиция или независим кандидат. След потвърждаване на избора, машината отпечатва разписка, която се пуска в урната.

Хартиени бюлетини – В секциите без машини или при технически проблеми избирателите ще получат хартиена бюлетина, на която трябва да отбележат своето предпочитание с "Х" или "V" в съответното квадратче.

Как се изчисляват резултатите от вота?

Резултатите от парламентарните избори се изчисляват на база на пропорционалната избирателна система с използването на метода на Хеър-Ниймайер. Това означава, че всяка партия или коалиция получава брой места в парламента, пропорционален на получените гласове в национален мащаб, при условие че са преминали изборния праг от 4%.

След като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви резултатите, политическите партии започват преговори за сформиране на правителство. Президентът на страната възлага мандат за съставяне на кабинет на кандидата за министър-председател от партията, която е спечелила най-много места в парламента. Ако не бъде постигнато съгласие, следват нови преговори с втората политическа сила и така нататък.

До четири дни след изборния ден ще бъдат обявени резултатите от вота и до седем дни – поименният състав на парламента, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Какво е важно да знаем за активността?

Избирателната активност ще бъде ключов фактор за легитимността на изборите и стабилността на бъдещото правителство. Всеки гражданин, който има право на глас, може да участва в този процес, като по този начин допринася за демократичното управление на страната.

На 27 октомври 2024 г. България отново се изправя пред важен избор – този път за предсрочно избиране на ново Народно събрание. Те са седмите подред за последните три години и вторите за 2024 г. Тези избори са от ключово значение за бъдещето на страната, тъй като ще определят кои политически сили ще имат възможността да формират правителство и да управляват през следващите години. Гласуването е не само право, но и отговорност, затова е важно всеки да направи своя информиран избор, за да допринесе за стабилността и развитието на България.