Българите в чужбина гласуват в общо 755 секции.

Гласуването в чужбина минава нормално, като изборният ден в Нова Зеландия вече приключи. В секцията в Крайстчърч гласуваха 19 наши сънародници, а в Оукланд - 101.

Изборният ден в Турция започва с най-много секции зад граница, най-много машини и най-много предварително подадени заявления.

Рекорден брой секции в Турция, очаква се 100 000 да гласуват

В Нотингам изборният ден е започнал навреме и без напрежение. До момента са гласували 125 човека.

"Гласуването върви повече от добре", сподели за GlasNews.bg Катя Тосева. В секцията в Нотингам се гласува машинно - осигурени са две машини.

Общо избирателните секции в Обединеното кралство са 126. 114 от тях са в Англия, 6 в Шотландия, 4 в Северна Ирландия и 1 в Уелс. Най-много секции има в Българското посолство в Лондон и в източния лондонски квартал Баркинг – по 4. Общо в столицата Лондон секциите са 42. На повечето места се гласува с машини.

В Нотингам активността на българските граждани за момента е по-висока от миналите избори, това отчита Тосева. Българите зад граница подкрепят и благотворителна кауза - събират дарения за пострадалите от наводненията села в Карловско. В няколко секции в Англия са поставени кутии за дарения в подкрепа на бедстващите.

Сградата, в която се помещава избирателната секция в Нотингам, се намира в жилищен район, затова членовете на комисията призовават да се пази тишина. В случай, че се сформира опашка, избирателите имат право да получат инструкции от членовете на комисията.

"За да бъдем максимално бързи и да избегнем струпването на хора, ви молим да сте взели решение предварително за кого ще гласаувате, да сте се информирали на входа на сградата кой номер е вашият избор в бюлетината, за да можете да упражните правото си на глас възможно най-бързо", се посочва в съобщение от избирателната секция в Нотингам.

"Съпричастни сме към нашите сънародници и много от гласуващите се отзовават", каза още Катя Тосева за каузата с поставянето на кутии за дарения. Българката в чужбина призова всички сънародници зад граница да упражнят правото си на вот.

Чака се висока избирателна активност в 62-те страни, в които сънародниците ни ще упражнят правото си на глас. Както вече споменахме - най-много секции са разкрити в Турция – 166, във Великобритания – 126, в Германия – 77 и Испания – 65.

Изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6 ч. сутринта българско време в понеделник.

Борисов: Хаосът и рекетът на българите трябва да престане

Президентът: Все по-трудно се съставят правителства

Нинова: Гласувах за ред, правила и справедливост

Вътрешният министър: Който иска България да се промени, да гласува СНИМКИ

Зимата ще бъде много трудна, трябва да има правителство

Партийни лидери гласуваха, за какво дадоха вота си