ГЕРБ-СДС с първо изявление след изборната победа. Ръководството на партията се e събрало в централата.

Победата на ГЕРБ-СДС е категорична, а ние сме поели ангажимент да съставим правителство. Ще управляваме с всеки, който подкрепя нашата програма. Това заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Един месец се разделяхме, един месец се обиждахме. От днес нататък сме поели ангажимент да направим правителство. Победата е категорична и ако се водим от максимата, че глас народен е глас Божи, апелираме всички лидери да преспят и да не надскачат изборния си резултат. Правили сме много компромиси, но няма да подменим вота на хората. 

"Нашата програма, за която гласуваха хората и обяснихме как ще изпълняваме, ще бъде основоположна за всички, които искат да има правителство. Няма да се водим по заклинания и още днес почнаха да поставят условия. Днес гледам как обясняват с треперещи гласове, как партия с категорични победители трябва да се съобразява с тези, които са два пъти по-малко. 

Не е красиво, нито честно. Много компромиси сме правили с тези хората. Програмата, за която категорично най-много хора са гласували. Всеки да си направи анализ на резултатите. Знаете, че ние след избори вечерта не говорим, но виждате - да стоите отпред и да не кажем нищо не е красиво и правилно. А и все пак да благодаря на всички българи, които са си направили труда да гласуват. 

На треперещите гласове от мъка и ненавист да кажа, че трябва да се съобразят с хората. Те не са Бойко Борисов и ГЕРБ, а граждани, които са гласували за това, което са предложили. 

Много трансформации могат да се получат, с изключение на категоричния победител, до утре сутринта. Парламентът е математика. Огромно значение има броят на партиите и смятам, че трябва да се вдигне долната граница. Ако влязат всички тези партии, от сега знам, че няма да има правителство", каза той.  

Борисов обяви, че ще управлява със всеки, който е готов да подкрепи програмата на ГЕРБ и допълни, че всички освен "Възраждане" са техни потенциални партньори. 

Припомняме, че първите данни на паралелното преброяване на агенция „Галъп” сочат, че  ГЕРБ-СДС печелят изборите с 24,4% от гласовете, сочат резултатите на „Галъп“ при 80% изпълнение на извадката.

Втората позиция е за „Възраждане”, като партията събира 13,7% от гласовете на отишлите до урните.

Третото място заема ПП-ДБ с 13,5% на сто.

Първи данни от паралелното преброяване - има изненади

Следват „Движение за права и свободи – Ново начало” (11,7%), „Алианс за права и свободи” (10,1%), „БСП – Обединена левица” (7,8%) и „Има такъв народ” (6,9%).

МЕЧ с 5,0% са новата политическа формация. Под чертата остава партия „Величие” с 3,8%,пише Нова.

"Не подкрепям никого" в бюлетината са отбелязали 3,6% от отишлите до урните, а избирателната активност е 36,4%.