-Г-н Садъков, вие сте единственият кандидат за районен  кмет, който  не е от ГЕРБ или ПП – ДБ, който  стига до балотаж.  За вас гласуваха 2252 души за кмет на район „Източен” и избирателите Ви отредиха първо място – чувствате ли се като фаворит?

-На първо място искам да благодаря на всеки един от 2252 жители  на „Източен”, които гласуваха доверие на мен и „Браво,  Пловдив”.  Тази подкрепа значи много, защото показва, че ние от „Браво, Пловдив” сме на прав път. За първи път се явяваме на избори, като се радвам, че сме успели с нашите послания да убедим пловдивчани с нашите идеи, а и действия през последните 6 месеца.

Относно въпроса Ви, не бих казал, че се чувствам фаворит, а и  е не това е важното.  Ние ще продължим с нашата позитивна кампания, а хората сами ще изберат на кого да гласуват доверие.  Ние няма да отстъпим нашите позиции за развитието на „Източен”, както и на Пловдив, независимо от резултата на балотажа.

-Каква ще е първата Ви задача, като кмет на „Източен” ако спечелите изборите в неделя?

- Неведнъж съм казвал, че проблемите в „Източен” са много, а и много различни. Хората асоциират „Източен” със „Столипиново”, но в района има и квартали, които са сред най-предпочитаните за живот  - „Чайка”, „Каменица”, „Гладно поле”.

Категорично няма да деля кварталите и проблемите им, като приоритизирам един за сметка на друг.

На първо място обаче трябва да се решат проблемите с чистотата в района. Това не се отнася само за „Столипиново”, където  безспорно е най-тежко. За съжаление, виждаме препълнени контейнери за смет, а около тях да е пълно с боклуци и в другите квартали, междублоковите пространства са занемарени и мръсни, вдига се прах от улиците.

Това със сигурност трябва да се реши час по-скоро.

-Казвате чистотата в „Столипиново” – каква е дългосрочната Ви програма за справянето с боклуците?

- Искат се много усилия, за да се превъзмогне този проблем – от по-сериозна работа на Община Пловдив, до дейното участие на хората в квартала да не допускат замърсяване.  Да, контейнерите там недостигат, но това не е единственият проблем с боклуците. 

Самите хора в района трябва да не допускат да се мърси на улицата, пред блока, в междублоковото пространство. Смятам, че като кмет на район „Източен” мога да бъда медиатор  в този процес, като се създадат работни групи с представители на местните общности. Също така да се засили контрола и да има санкции за хората, които изхвърлят строителни отпадъци, както от квартала, така и от другите точки на града.

-Кои са трите ви основни приоритета в програмата?

-Единият от тях е чистотата, както казах. Не може да се решат там нещата с магическа пръчка, като през 4-те години ще са необходими много усилия.  Другите два приоритета са – зелените площи и инфраструктурните проблеми.

 „Източен” е с най-малко квадрати озеленяване на глава от населението в Пловдив, като дори е под европейското изискване за това.

Трябва да видим всички терени, които са подходящи за озеленяване и да изградим паркови пространства. Дори може да се обособят и т.нар. микро паркове на терени в квартал „Гладно поле” и „Каменица. Там има терени  с по 400 -500 кв.м, които общината е сложила в програмата за продажба. Ако наситим района с такива малки зелени петна  - озеленяване, пейки, малки детски площадки, мисля, че  хората ще бъдат доволни.

В „Столипиново” също има подходящи места за изграждането на по-големи  паркове, а защо да не превърнем и бул. „Марица – Юг” в подобна зона, както е срещу Водната палата?

Безспорно най-голям приоритет е изграждането на голям общоградски парк на мястото на казармите в Гладно поле. Това обаче е дългосрочен проект. В новия ОУП е предвидено именно това. Все пак трябва да се реши въпроса със собствеността на военните имоти.

Относно инфраструктурата то е преди всичко са улици, които трябва да бъдат обновени – с пътната част, тротоари, паркоместа.

Може да се изгради и многоетажен паркинг около стадион „Христо Ботев”, който да се ползва и от живеещите в района, защото там проблемът се задълбочава.

-Какво ще призовете хората, за да гласуват на балотажа за Вас?

- Призовавам ги да гласуват с разум на 5 ноември.  Не искам да давам обещания, които не мога да спазя. Гарантирам обаче, че ще  работя с всички сили „Източен” да се превърне в един от най-добрите райони за живот в Пловдив.

Ще съм на разположение 24/7  на всички жители на района, като ще се опитам да помогна в разрешаването на всеки един проблем.

Ерол Садъков е с номер 36 в интегралната бюлетина за кмет на район "Източен"!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!