Резултатите от изборите и възможностите за управление коментираха социологът Андрей Райчев, журналистът Асен Генов, политолозите проф. Румяна Коларова, Ружа Смилова и Христо Панчугов.

Райчев смята, че инициативата е в ГЕРБ, а подходите могат да бъдат два – суперсглобка с една от малките партии или правителство на малцинството, но с премиер Бойко Борисов. Той допълни, че може да се приложат и двата варианта.

Смилова е на мнение, че решението за бъдещото управление ще зависи от Бойко Борисов. Тя посочи, че вероятно той ще опита да състави правителство на малцинството, от което рисковете не са малки.

Панчугов каза, че е важно да има построено ядро, основано на приоритети.

Генов посочи пред Нова, че добрата новина от изборите е, че хората гласуват за европейското бъдеще на България. Той заяви, че „усилието на политиците да правят избори, докато им харесат резултатите, се провалят“.

Коларова каза, че първото, което трябва да направят бъдещите депутати, е да приемат бюджета. По нейни думи заради фрагментирания парламент трябва да има „еднакво приемлив, а не равно отдалечен премиер“.

Резултати от изборите при 93,27% обработени протоколи