38 души са задържани при акции на МВР в страната срещу купувачите на гласове и битовата престъпност за последните 2 дни. Това съобщиха от ведомството на фейсбук страницата си. Оттам описват операциите, които  бяха в областите Бургас, Варна, Пазарджик, Разград, Добрич, Враца, Видин, Кюстендил, Сливен и Ловеч.

Ето какво написаха от МВР:

Само в рамките на два дни 38 човека са задържани в хода на националната специализирана полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на конвенционалната престъпност;

Полицейските действия са реализирани на територията на областите Бургас, Варна, Пазарджик, Разград, Добрич, Враца, Видин, Кюстендил, Сливен и Ловеч;

Част от по-характерните случаи са:

 Претърсена е къща в Стрелча, обитавана от 68–годишна местна жителка. Иззети са тетрадки и флаш памет с лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции. Жената е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа. Има данни, че тя е предлагала облаги срещу упражняване на право на глас в полза на политическа партия.

В рамките на операцията на територията на област #Варна са проверени 11 търговски обекта, за които са получени данни, че съхраняват списъци с лица и записани суми срещу тях (в Любен Каравелово, Изворско, Блъсково, Житница). Иззети са 26 тетрадки и тефтери с отбелязани имена и парични суми.

От два адреса на територията на област Кюстендил са иззети бележки с написани имена и суми. С полицейска заповед за срок до 24 часа са задържани петима души за данни, относими към нарушения на избирателните норми. Образувани са 5 бързи производства, уведомена е районната прокуратура.

Задържан е и мъж от Карнобат, който държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти.

Предстои провеждането на разпити и допълнителни процесуално-следствени действия, за да бъде установено дали той е съпричастен към схема за контролиран вот в района.

Специализираните полицейски действия ще продължат до края на изборния ден.