Нъшан Деркалестаниан е 38 години, родом от Пловдив. Работи в Пловдивски общински инспекторат /ПОИ/ от 3 години. Преди това е заемал длъжността експерт в Областна администрация–Пловдив за повече от 5 години и е бил секретар на Областна транспортна комисия и Общински съвет по безопасност по движение по пътищата и Областния съвет по етнически и интеграционни въпроси. Има бакалавърска степен по „Българска филология“, магистърска по „Актуална българистика“ и има магистър по Аграрен маркетинг. Заедно с движение „Браво, Пловдив“ се бори за реформа с общинските наредби за един по-чист град.

- След толкова опит в администрацията, какво ви мотивира да се явите в борбата за Общински съвет през движение „Браво, Пловдив“?

- Ежедневно на терен работя с граждани и виждам колко пропуски се допускат. Някога само заради морално остарели законодателни наредби. Искам да променя това.

-С какви проблеми се сблъскахте през годините работа в администрацията?

- През последните години в Пловдивски общински инспекторат, където работя в отдел „Екология“, забелязах, че един от тежките проблеми на града остават нерегламентираните сметища и замърсяването на въздуха от незаконното горене на отпадъци. Най-големият казус, от моя гледна точка, е трудността, която община Пловдив изпитва при опита се да намали броят на тези сметища. От една страна, това е така заради инфраструктурата от поставени контейнери – тя е недостатъчна на фона на бързите темпове на развитие на града. От друга страна, обаче от години сметища съществуват в етническите квартали – Столипиново и Шекер махала. Този проблем е нерешен, а напоследък забелязвам тенденцията да се образуват такива и в новите квартали – „Беломорски“ и „Остромила“.

- Ако станете част от новия местен парламент, какви идеи ще предложите за решаване на този проблем?

- Общинският инспекторат, като контролен орган, често се оказва с вързани ръце. За да установи кой е запалил гуми, трябва нарушителят да се хване в момента. Това на практика се оказва невъзможно, тъй като при посещение на служители по сигнал вече няма никой там. Затова според мен трябва да се действа в друга посока – да се увеличи превенцията. В етническите квартали да се намерят медиатори – представители на ромския етнос, които да проведат информационна кампания сред жителите. Важно е тези хора да бъдат обогатени и да знаят, че газовете, с които тровят Пловдив, са вредни и за самите тях и техните деца.

- А по отношение на контрола?

- Това определено е нещо, което отговорните институции трябва да осъществяват. Не само Инспектората. Трябва районните кметства повече да се включват в процеса, тъй като в момента основно сигналите се препращат и действат от ПОИ.

Освен това изключително важно е да се полага повече контрол върху строителните дейности в Пловдив. Темповете са големи, нарушенията също. Има много законови погазвания от страна на предприемачи и фирми, които не се съобразяват в нормативната база. Говорим за огромни заправашания, замърсявания на пътищата от транспортните средства. Част от строителните дружества не отговарят на изискванията, затова смятам, че трябва да се обърне внимание на действащите нормативни уредби. Отговорно заявявам, че ако бъде избран за общински съветник, ще работя за усъвършенстване и добавяне на нови действащи методики за реализиране на контрол.

- С каква друга мисия влизате в битката за Общински съвет?

- Идеите, върху които бих работил, ако бъда избран за общински съветник, са свързани най-вече с чистотата на Пловдив. Трябва да обърнем внимание на качеството на въздуха, който дишаме. Той става допълнително мръсен заради автомобилния трафик. Хората обаче нямат много алтернатива за адекватно придвижване. Затова една от основните битки на сдружението ни „Браво, Пловдив“ е за екологично чист и безплатен градски транспорт. Това не е просто кухо предизборно обещание, а една съвсем реализуема цел. Всички тези звена са взаимно свързани, затова трябва да ги действаме заедно.

-Вие сте представител на Арменската общност в Пловдив и имате опит в интеграционните въпроси. Ще бъде ли това ваш двигател, ако постигнете успех на изборите?

- Нашият град е изключително популярен и от години се слави с етническата си толерантност. В него от много години съжителстват различни етноси. Наистина смятам да работя по въпроса тази толерантност да бъде съхранена, за да не ставаме свидетели на дискриминация. Най-вече самите общности да комуникират хармонично.

- С каква нагласа влизате с „Браво, Пловдив“ в битката за местна власт?

Смятам, че опитът ни ще повлияе за промяна. Мисля, че и аз мога да бъда полезен. Кореняк пловдивчанин съм и знам, че Пловдив заслужава повече!  

Нъшан Деркалестаниан е с преференция №127 в листата на „Браво, Пловдив” с №36 в интегралната бюлетина с регистрацията на „Българска прогресивна линия".

Купуването и продаването на гласове е престъпление.