Машините, с които трябва да се проведат частичните кметски избори на 27 юни и предсрочните парламентарни избори на 11 юли, може да останат без задължителните настройки на софтуера. Така, след хаоса с недостига на машини, от ЦИК са на път да превърнат техниката в ненужни сандъци.

ЦИК и "Сиела Норма" не се разбраха за машините и милионите. Как ще гласуваме?

"Останахме с 9600 машини от предните избори, но все още не сме задали поръчката за настройките и това трябва да стане до ден-два, тъй като от "Сиела Норма" няма да могат да се справят с кратките срокове за всички 9600 технически устройства", признават пред "Труд" членове на ЦИК.

Специалисти твърдят, че от комисията няма да могат да намерят чужди експерти по преформатиране на машините към сегашните номера на листи и преференции, тъй като процесът е специфичен.

Така без договор с доставчика "Сиела Норма" и вече наличните за изборите на 4 април 9600 машини може да се окажат неизползваеми за предсрочния вот на 11 юли.

6,5 млн. лв. стигат само за препрограмиране на наличните устройства за новите избори и логистиката им, обясни шефа на фирмата Веселин Тодоров.

Компанията му е предоставила на ЦИК всички файлове и скриптове, така че комисията, ако желае, сама да въведе новите бюлетини. Това обаче не можело да бъде свършено лесно от външни експерти.

"И на нашите служители ще им отнеме 2-3 седмици препрограмирането, а за външни хора възможността да стане навреме е само хипотетична", призна Тодоров.

Фирмата е предложила на ЦИК анекс, който да е само за логистиката на вече доставените машини, но засега няма отговор.

По думите му ако бюджетът за допълнителните 1500 машини не бъде увеличен и няма договор до неделя, доставката им ще е невъзможна, съобщи още Тодоров след разговорите в МС.

А ЦИК още няма яснота и дали въобще ще има машини за гласуване в секциите в чужбина и къде биха били евентуално те.

Авантюрата - машинен вот зад граница пред провал!

Днес в комисията ще бъде изтеглен жребият с номерата на партиите и коалициите. И веднага след това от Комисията трябва да ангажират "Сиела Норма" за настройките.