Пловдивският жуярналист Панчо Благоев, който от години живее в Тайланд, публикува пост във Facebook с размисли за изборния ден в... Банкок. Предлагаме ви го без редакторска намеса:

Това е българското консулство в Банкок. Всъщност е бизнес сграда на фирма за трактори, в която се помещава представителството ни. Консулът г-н Сомбат е местен бизнесмен, който е отстъпил помещение от офисите си за нуждите на мисията. Служителите му бяха отзивчиви и в двата случая, когато ми се наложи да ползвам услугите им. Веднъж, когато за да си открия сметка от Bangkok Bank ми поискаха удостоверение, че паспортът ми е истински, и още веднъж за адресната ми регистрация.

В Тайланд избори няма, шепата българи сме се разпиляли из страната, която се простира на 2200 км от север на юг. Общо взето, типично по български, всеки гледа себе си и изборите са му последна грижа. Поне на мен така ми се струва, но може и да греша. Една приятелка тук се канеше да лети до Сингапур, където е най-близката бг секция, за да гласува. Ще я питам как е минало. Там поне не ни искат визи, за разлика от "братски" Виетнам, където е посолството, което отговаря за Тайланд и Камбоджа.

Това в Банкок беше закрито преди десетина години и оттогава за почти всеки документ от Външно любезно те съветват да си хванеш самолета до Ханой. Мога да напиша хорър четиво за мъките през които преминах, за да легализирам документите за брака ми тук...

Общо взето на държавата не й пука за българите тук. Слаба утеха, е че не й пука и за българите в България. Но ако на вас ви пука, гласувайте, поне не ви се налага да пътувате до изборната секция със самолет.