Пълен „локдаун“ е алтернативата, ако не се спазват мерките. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Той даде пример с Латвия, където има вечерен час и работят само обектите от първа необходимост.

„Това се опитват да избегнат държавните институции, да се избегне този момент, който ще е с огромни щети – за социалния, икономическия и културния живот. Изходът е ваксинация“, посочи президентът.

Според него мерките не са закъснели и правителството работи по предварително изготвения план. По думите на президента само със спазване на противоепидемините мерки може да се преодолее тази COVID вълна.

Държавният глава, заедно с представители на Министерството на здравеопазването, обсъди с ръководството и дежурните екипи предизвикателствата на настоящата епидемична обстановка и условията на труд на медицинските специалисти.

„България е водеща по смъртност, а „златният шанс“ го дават именно тези хора. Те са натоварени и без пандемия, видях с очите си какво представлява да даваш дежурства в Спешна помощ и да координираш този процес по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хора“, каза Радев.

Според президента трябва да се подобрят условията на труд в ЦСМП-София. Държавният глава коментира и системата за свободни COVID легла.