ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1 в законно установения срок. Това коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Повод за реакцията са опасенията на служебния премиер Главчев, че има вероятност резултатите да се забавят. Тя се обърна към всички в изборния процес да не се внася излишно напрежение.

"Особено, когато говорим за обявяване на резултати от избори. Това е в правомощията и задълженията на ЦИК. Това е органът в държавата, който може да говори по този въпрос".

Матева беше категорична, че резултатите от изборите винаги се оповестявани в законовия срок.

"Абсолютно излишно е в момента да говорим за това в какви срокове трябва да се обявяват резултатите от изборите. Рано е за това. Днес е едва 30-ят ден преди изборите. Наша е задачата да създадем така организация, че да обявим резултатите от изборите в срок".

Говорителят на ЦИК посочи в ефира на БНТ, че Министерски съвет няма отговорност за обявяване на резултатите. Те имат отговорност по информационно-техническата част. И допълни, че обработката на резултатите е работа на независимия държавен орган, а именно ЦИК. В този процес ще бъдат ангажирани повече хора, но Матева обяви, че това също е "тяхна работа".

"Ние нямаме притеснения. Ще организираме така процеса, независимо, че такива избори наистина парламентарни с европейски за първи път се провеждат заедно, ще се отчитат преференции и в двата вида избори, ще се обработват повече данни, но това е въпрос на организация. Има срокове в Изборния кодекс и ние ще ги спазим".

Росица Матева още веднъж призова към толерантна кампания, при спазване на добрите нрави и да не се накърнява достойнството и честта на кандидатите.

"Надяваме се кандидатите, политиците в тази кампания, да насочат своето внимание към избирателите".