Министерството на електронното управление е предприело всички мерки за защита, така че да няма изтичане на каквито и да е било данни на предстоящите избори на 9 юни. Това каза министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Хакерски атаки има много и с наближаването на изборите се увеличават - това е новото нормално, каза той. Зад повечето от атаките стоят спонсорирани групи от чуждестранни държави извън ЕС, обясни министърът. Една от най-честите атаки продължава да е DDoS - блокиране на достъп до определен сайт.

Според него увереността на гражданите в машинното гласуване е много висока. „Но трябва да извървим допълнителни стъпки, за да преминем към дистанционно гласуване", коментира Валентин Мундров.

До края на другата седмица се очаква да бъдат удостоверени машините за гласуване, каза министърът на е-управлението. Той обясни, че машините са пристигнали в министерството на 11 май, а процесът по удостоверяване е започнал на 13 май и към момента е завършен на около 50%. ДАНС изцяло присъства в този процес, "научихме си урока от предния път", коментира Мундров в ефира на БНТ.

"На 2 май методиката бе публикувана за публично обсъждане, а на 9 май са приети всички предложения. Разликата от старата методика е в публичността - на официално събитие изтеглихме номерата на машините, които ще минат процеса по удостоверяване", отбеляза Мундров.

"Информационно обслужване" не участва в процеса по удостоверяване, посочи министърът. То се извършва от експерти на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Следващата стъпка е процесът по доверено изграждане, който се извършва от ЦИК. Чак тогава всички машини ще бъдат разпратени по избирателните секции.