Избирателка от Сандански е снимала с телефона си попълнена бюлетина зад паравана. Това става ясно от жалба в ОИК Сандански, подадена от представител на голяма партия. В жалбата се твърди, че в секция в ж.к."Спартак", е извършено грубо нарушение и най-вероятно се касае за контролиран вот. Гласувал е избирател, който след като е маркирал в бюлетината си и вотът си за общински кмет, е заснел бюлетината си, което е нарушаването на тайната на вота. Подателят на жалбата имал притеснение, че това не е единичен случай и е опит за схема за контролиран вот на територията на цялата община.

Членове на ОИК Сандански извършили проверка на място, при която от обясненията на председателя и секретаря се установило, че при упражняване правото на глас от гласоподавателка се чува типично щракане на телефон, какъвто се издава при снимане с него.

40% активност в Благоевград, каква е тя в София и Пловдив?


Председателката на СИК поискала от гласоподавателката да потвърди дали действително е заснела вота си и последната е потвърдила това, показвайки заснетия с телефона си вот.

Тази бюлетина е отделена и обявена за недействителна от председателя на СИК и отбелязана като такава в списъка за гласуване и е отделена. Отделно от това заснемането на вота е отбелязано и в графа "Забележка" и срещу името на гласоподавателката.

В случая не се касае за допускането на нарушения на изборните правила и ред от страна на членовете на СИК, а до нарушаване на разпоредбата на ИК от самия гласоподавател, категорични са от ОИК.