Административният съд София-град (АССГ) потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София. Така се затвърждава решението на столичната общинска избирателна комисия, с която Терзиев беше обявен за избран кмет след балотаж срещу Ваня Григорова.

Гласуването на балотажа през ноември 2023 г. приключи с малка разлика -  175 044 гласа (48,20%) за Васил Терзиев срещу 170 258 гласа (46,89%) за Ваня Григорова.

След вота Григорова обжалва избора в съда, като заяви, че изборите са ѝ били откраднати. „Аз ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, ако съдът реши, че тези резултати и начинът, по който са постигнати, са законосъобразни“, заяви кандидатката на БСП за столичен кмет.

В хода на делото съдът назначи и експертиза, която трябваше да сравни данните от машините с проверката на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София, като по този начин да се установят евентуални грешки.

 
Резултатите от експертизата показаха, че в крайна сметка избраният кмет Терзиев е бил по-ощетен от основния си опонент при броенето на бюлетините от машинното гласуване. Заключението на експертите беше, че Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Григорова – с 282.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Председателят на столичната организация на БСП Иван Таков обяви, че най-вероятно то ще бъде обжалвано. 

Според Иван Таков, многобройните пропуски и манипулации, свързани с машинния вот, които станали известни в хода на делото, ясно доказват, че местният вот в София миналата есен е компрометиран. "С двойно по-голяма убеденост днес продължавам да твърдя, че изборите за кмет на София ни бяха откраднати", заяви лидерът на столичните социалисти, цитиран от bTV.

"Това дело ясно показа на софиянци, че резултатите от машинния вот са манипулирани. Разочарован съм от решението на съда. Очаквах, че многобройните манипулации, констатирани от експертизите, ще бъдат взети предвид", коментира оище Таков, цитиран от партийния пресцентър.