Районната прокуратура в Плевен поиска "задържане под стража" за румънския гражданин, арестуван на българска територия за незаконна сеч край град Никопол.

Случаят е от 3 октомври, когато е извършена специализирана полицейска операция на остров Средняк в река Дунав. При акцията единият от нарушителите е прострелян от служител на реда, след като е проявил агресия, застрашаваща здравето и живота на полицая.

Наши полицаи простреляха румънец, борят се за живота му*

Наш полицай е ранен с резачка, стреляли предупредително 15 пъти по румънците

Раненият нарушител е откаран за лечение в болница в Букурещ. Друг полицай е получил лека телесна повреда – охлузвания и кръвонасядания. 

Двамата нарушители са баща и син. Задържани е синът, на 20 години. Той е привлечен в качеството си на обвиняем, като са му повдигнати четири обвинения.

"При опита да задържат едното лице полицай получава леки телесни повреди. Другият румънски гражданин бива преследван и при настигането му румънският гражданин се обръща със вила срещу него. И той се дърпа назад и го прострелва във врата. Вкаран е в болница в Букурещ", обясни Владимир Радоев, районен прокурор на Плевен.

Първото обвинение е за това, че е преминал от Румъния в България не през установените места за това и без надлежно разрешително. Второто - за възпрепятстване на орган на властта при изпълнение на служебните му задължение. Третото - без писмено позволително е извършена сеч. Четвъртото обвинение е за причиняването на леката телесна повреда на полицейския служител при изпълнение на службата му, пише NOVA.

Румънският гражданин е разпитан в качеството му на обвиняем в присъствието на преводач и служебен защитник. Първоначалната мярка за задържане е до 72 часа.