54-годишният Тодор Марков, който е подсъдим за катастрофа със загинал пешеходец в Смирненски, се оказа един от задържаните за масовия бой в Столипиново от преди дни. Вчера Районният съд в Пловдив наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на Ангел Петров, Николай Гащилов и Тодор Марков срещу които е повдигнато обвинение за нанесена средна телесна повреда на мъж от квартала.

Сбиването стана на 13 юли 2024 г. след полунощ в парк в кв. „Изгрев“ след възникнал скандал между група мъже, при което от побоя пострада Стефан Янков. След мелето той е бил откаран в болницата с травми по главата, като е установено, че му е нанесена средна телесна повреда. Потърпевшият е претърпял операция, като към момента състоянието му е стабилно и е в съзнание. Засегнат е обаче говорът му, едната ръка и кракът.

Проговори очевидец на екшъна в пловдивския квартал "Изгрев"

По настоящето дело Тодор Марков е подсъдим, защото по непредпазливост е причинил смъртта на 65-годишната Мария Георгиева, като я е блъснал на пешеходна пътека. Производството стартира от втория път през април, след като в края на януари обвинението беше върнато на прокуратурата за поправка. Процесът ще протече по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, съобщи trafficnews.

Инцидентът се случи около 18:00 часа на 28 ноември 2022 година, на кръстовището на ул. „Солунска” и ул. „Ружа” в ЖК „Христо Смирненски”. В същия ден валяло дъжд и пътят бил мокър, а видимостта намалена. Тодор Марков работил като шофьор и управлявал поверения му служебен бус „Мерцедес Спринтер”. По това време Мария Георгиева тръгнала да пресича на пешеходна пътека, а товарният автомобил бил на около 70 метра от нея. Марков се движил със скорост от около 45 км./ч, но не видял жената и не намалил скоростта. Забелязал я в последния момент и набил спирачка, непосредствено преди удара, но не могъл да го предотврати. Според автотехническата експертиза бусът е блъснал пешеходката със скорост 40 км./ч. Жената починала на 6 декември същата година от нанесената тежка гръдна травма.

Направените на шофьора тестове за алкохол и наркотици реагирали положително на амфетамин, но кръвната проба е показала отрицателен резултат.

Днес в съда бяха призовани голяма част от свидетелите и вещите лица изготвили експертиза. Подсъдимият обаче липсваше, заради ареста му за побоя. В съдебната зала стана ясно, че към момента се намира в ареста, след вчерашното решение на съда.

Настоящата му мярка по производството за побоя може да се обжалва следващата седмица, а следващото заседание по делото за катастрофата е насрочено за 16 октомври.

Към момента Тодор Марков не е осъждан и се води с чисто съдебно минало.