Окръжният съд в Ловеч измени мерките за неотклонение на бащата и сина, които участваха в побоя над шофьор на автобус край Карлуково. Случаят възмути обществото заради бруталните действия на група от хора, нападнали мъжа пред пътници след настъпил лек пътен инцидент.

Роми пребиха шофьор на автобус пред ужасените погледи на туристи ВИДЕО 18+

Районният съд в Луковит пусна с "парична гаранция" и под "домашен арест" бащата и сина, посочени от разследването за главни действащи лица в побоя. След обжалване на прокуратурата се стигна до промяна и задържане в ареста на 20-годишния Роберто и Стойко Петров. Те бяха представлявани от трима адвокати. Пред съда имаше засилено полицейско присъствие и  поне 50 души, организирали своеобразен протест в подкрепа на двамата мъже.

„В съда нямаше спор, че двамата са извършители на деянието, тъй като има достатъчно писмени и устни доказателства в подкрепа на тази теза. По-скоро съдът се солидаризира с нас, че въз основа на действията на двамата обвиняеми – техните действия, граничещи с изключителна дързост и арогантност, извършени на публично място пред жени и деца, е налице опасност те да се укрият, да извършат друго престъпление или да попречат на разследването, чиято цел е да приключи максимално бързо”. Това заяви в ефира на Нова окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Битият от роми шофьор се храни и пие течности със сламка

Пред съда стана ясно, че 20-годишният Роберто е безработен и има ТЕЛК с над 60-процента невъзможност да работи. „няма как да коментирам това. Доста често се случва при извършването на престъпления в съдебна зала да се представят документи за влошено здравословно състояние, което да стане причина лицето да не бъде задържано”, посочи Вълков.

Той подчерта, че председателят на ТЕЛК комисията, издала решението, е лекар, който миналата година е бил осъден за подкуп.