Обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери е повдигнато срещу директора на Смолянския театър Румен Бечев, съобщи зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов. Той е обвинен във връзка с разкритата афера, при която бе уставено, че посредством престъпна схема през театрите в Разград и Смолян от бюджета на министерството на културата са изтеглени няколко милиона лева. "В момента обвиняемият дава обяснения в Икономическа полиция. Той съдейства на разследването. Предвид напредналата му възраст и здравословното му състояние му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 15 000 лева. Забранено му е да напуска страната" допълни Гавраилов, които е и наблюдаващ прокурор по случая, пише TrafficNews.bg.

Поискаха ареста на счетоводителя, помогнал на Левон Манукян

В понеделник стана ясно, че миналата седмица са арестувани директорът на театъра в Разград Левон Манукян , собственикът на IT компания Петко Писков и посредникът Ангел Георгиев. Манукян бе освободен срещу 50 000 лв. гаранция, след като даде показания пред съдия,  в които съобщи, че "високопоставен служител от Министерството на културата го е свързал с Писков, който му е бил представен като мениджър на високо ниво". 

Окръжна прокуратура е установила 80 лица, които са имали трудови договори в двата театъра, но на практика те са били с фиктивна заетост. Само са получавали пари, но не са имали никакви трудова заетост в двата театъра.  В Смолян, те са около 40 човека, още толкова са и в Разград. Като съучастник на директора е привлечен същият Петко Писков, който бе задържан като съучастник на директора на Разградския театър Левон Манукян. 

Арестуваха диригента Левон Манукян

Изтеглените суми в Смолян са два пъти по -малки от тези в Разград. Заплатите на фиктивните работници в Разград са били два пъти по-големи от тези на старите служители в театъра. Ако заплатите на по-старите служители са били около 1500 лева, то  новоназначените са вземали по 3 000 лева. Допълнителното материално стимулиране н Разград е било по 25 хиляди лева на човек, а в Смолян - по 13-15 000. Наетите работници нямат нищо общо със сверата на изкуството - били са безработни или са работили като бармани, общи работници, електротехници, строители. Макар, че сумите са им приведени с цел на по-късен етап да бъдат върнати на "промоутърите" , то някои от тях успели да ги похарчат като платили стари дългове или ги проиграли на казино.  

До този момент прокуратурата е възстановила около 250 000 лева. 170 хиляди са открити при първите обиски, а останалите са били върнати от хора в схемата.  

Икономическа полиция подхвана схемата с театрите

Директорът на полицията ст. комисар Георги Машонов съобщи, че акцията е стартирала миналия четвъртък , след като в полицията е получена информация от един от хората с фиктивни договори. " В сигнала имаше данни за извършено престъпление в голям размер. Запознахме Окръжна прокуратура и направихме спешно СПО, тъй като имаше час за предаване на парите. Случаят започна да се изгражда от нулата. Продължаваме да събираме информация" коментира директорът.

Наблюдаващият прокурор уточни, че в четвъртък първо е арестуван Атанас Георгиев, а на следващия ден са арестувани Манукян и Писков. "Не сме укривали информация. Държа да подчертая изключително доброто ниво на работа на Икономическа полиция и взаимодействие с прокуратурата" каза Гавраилов. 

Откриха изтичане на големи суми от театъра в Смолян, полиция отвела директора*

"Ако в периода на разследването се установи информация за престъпления в други културни учреждения, тя ще бъде предаде на съответната прокуратура. Ако е свързана по някакъв начин с текущото разследване, то може да продължи и тук. Към момента нямаме доказателства за незаконосъобразни или престъпни действия на пловдивските културни институции.  От една от тях дори ни съдействаха. Срещаме и пълно съдействие от страна на министъра на културата. Поискахме предоставяне на информация, документация и същата ни беше незабавно осигурена" , заяви Гавраилов.