Оставиха окончателно в ареста тримата мъже, задържани за търговска дейност с изотоп на радиоактивния елемент америций. Това реши преди минути Апелативен съд - Пловдив . Втората инстанция потвърди становището на Окръжен съд , като взе под внимание това, че има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, ако бъдат пуснати от ареста, пише TrafficNews.bg.

Съдията уточни, че намерените радиоактивни плочки са изключително опасни. Тримата бяха задържани след голяма акция на ДАНС и ГДБОП в Пловдив и Карлово преди дни.

Първоначално бяха заловени 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже - Георги Кулов от Карлово и Боян Зеленков от Първенец. Ден по-късно към това производство бе привлечено като обвиняемо и друго лице - Васко Асенов, в чийто двор в Пловдив разследващите са открили още една от плочките, скрита в тухла. Така общата бройка на плочките радиоактивен америций се е покачила на 81.

Зловещо наследство се оказаха плочките америций, открити в Пловдивско СНИМКИ

Срещу Асенов обаче към този момент има повдигнато обвинение само за държане на въпросните плочки без нужното разрешително. Срещу Кулов и Боян Зеленков има повдигнати две обвинения, като едното от тях е престъпно сдружаване. Лицата се познавали, а тези пластини са придобити от човек, живеещ в Сопот.

Установено е, че въпросният има присъда от 2009 година за придобиване и държане на същите пластини. След справка разследващите разбрали , че това лице през 2018 година е починало. Според Окръжна прокуратура един от задържаните е разказал , че е бил помолен от починалия да ги крие, но след смъртта му решил да продаде радиоактивните плочки. Днес в съдебната зала прокуратурата представи справка от следствения арест за извършен преглед, относно състоянието на тримата мъже. След тях е станало ясно, че няма нищо обезпокоително и тримата могат да пребивават в ареста.

Прокурорът заяви, че такъв предмет на престъпна дейност не е характерна за града ни. Тя уточни, че те са водени от мисли за продажба на опасния химичен елемент , но не са се замислили ,че може да се нанесат вреда на околните. Според държавното обвинение безспорно е установено, че около обектите и автомобила на Кулов, където са държани въпросните плочки има завишени нива на радиоактивен фон. Стана ясно още, че в писмо на РЗИ се твърди и се предлага да бъдат извършени изследвания на хората , живеещи в близост.

“Няма как тримата обвиняеми да не са съзнавали, че държат изотоп на радиоактивен елемент, вижте къде са били скрити въпросните плочки- в кофа на приземен етаж, в тухла, всичко е било опаковано”, категорична бе прокурорката от Апелативна прокуратура- Пловдив. Защитниците и на тримата, адвокат Иван Петров, Гънчев и Славчо Харалампиев изтъкнаха, че клиентите са им в лошо здравословно състояние и пожелаха по-леки мерки- “домашен арест”. Те уточниха, че тримата задържани не биха се укрили и не биха въздействали на разследването.

Вижте арестуваните заради радиоактивния америций, не знаели какво е веществото СНИМКА

 В последните си думи към съда, тримата помолиха да излязат на свобода. Васко Асенов заяви, че седи трудно в ареста, защото го хапят буболечки, Кулов иска да гледа животните си.

Въпреки това, Апелативен съд Пловдив заяви, че трябва да бъдат назначени съдебномедицински експертизи , за да се установи състоянието на тримата обвиняеми. На този етап обаче, магистратите решиха да оставят Зеленков, Кулов и Асенов в следствения арест.

Припомняме, че  плочките от изотоп на радиоактивния елемент америций бяха открити при специализирана операция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово преди два дни. Първоначално са задържани 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже, ден по-късно бе привлечен като обвиняем трети човек.  Първоначално бяха извършени 6 броя претърсвания и иземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени бяха жилища и лични автомобили. В лек автомобил "Ситроен" на Околоврстното на Пловдив са били открити 44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния елемент Америций 241. В къща в Карлово намерихме 35 брой америций241. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество. Изотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба, коментираха от ДАНС. Обвиняемите са търсели купувач за радиоактивните вещества и са искали по 5 000 евро на плочка.

Общо 80 плочки радиоактивен америций са открити в Пловдивско СНИМКИ+ВИДЕО

Според шефът на ДАНС Пламен Тончев, който пристигна в Пловдив за брифинга, радиацията на въпросните плочки е надвишавала 400 пъти превишават разрешените излъчвания. Това обаче е било само на малък периметър, на около метър от плочките. В съвместен брифинг властите пък увериха, че няма опасност за жителите на Карлово, Пловдив, Първенец и Калековец. Според тях, групата е била под денонощно наблюдение. А заради спецификата на изотопа, няма нито засечена радиация, нито риск за хората в града и полицаите, които са били в непосредствена близост.  Собственикът на къща в Карлово е Георги Кулов . Той е животновъд и отглежда крави. Имотът е долепен до сградата на Районното полицейско управление в града. Собственик на къщата в първенец е Боян Зеленкв.  Двама от тях са криминално проявени, осъждани са, но са реабилитирани. Васко Асенов бил замесен и в побой над полицаи от Криминална полиция преди години.