Апелативният съд не пусна от ареста бизнесмена Румен Гайтански, който обжалва мярката си за задържане.

Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие кредит за 148,5 млн. лв.

Той беше задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като доброволно се предаде на органите на реда. По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита.

 
На днешното заседание адвокатите на Гайтански - Георги Гатев и Красимир Донков представиха медицинско направление и набор от документи за данъците, които е плащал клиентът им в периода 2019 г. - 2023 г. Според електронния портал на НАП той е платил над 88 млн. лв. данъци на държавата.

Защитниците му допълниха, че няма нито един свидетел и документ, от който да се вижда, че за въпросния кредит Гайтански е ходил до "Българска банка за развитие", за да се среща с някого от управителния съвет - сред които е и бившият шеф Стоян Мавродиев.

"Свидетели казват, че никога не са го виждали в сградата и че не им е упражняван натиск във връзка с работата им. Всички от управителния съвет ще го кажат", обясни пред съда адв. Донков.

 
По повод иззетите автомобили на Гайтански юристът каза: "Те не са на нито едно от дружествата, фигуриращи в обвинението. СГС разрешава само претърсване и изземване на вещи, предмети и компютри, но такива не са намерени. СГС никъде не пише, че разрешава да се изземат колите. Нямат отношение към парите, произтекли от договора. Във всички протоколи пише, че не са намерени вещи и предмети за изземване."

Според адв. Георги Гатев имало шест факти и обстоятелства за извършване на престъплението, които са посочени от прокуратурата и приети от съда. Сред тях - показания на свидетели, които свързват Гайтански с друг обвиняем, връзка на кредита с ТЕЦ Варна и това, че имал скъпи автомобила.

"На практика не се сочи нито едно действие за подбудителство", обясни юристът и допълни, че не му е ясно "как се присвоява на базата на теглен кредит".

 
Гатев е категоричен, че това била "поредна гръмка акция на прокуратурата, повлияна от външни фактори". Имало и масирана медийна пропагадна от клевети и лъжи с цел сплашване на вътрешното убеждение на съдебните заседатели.

"Някой не иска той да бъде разпитан, а желание от негова страна - има. Не може да се позовете на обясненията му, защото тях ги няма. Целта е да стои в ареста до изборите. Разчитам на вашата обективност", обърна се към съда защитникът.

В последната си дума пред заседателите Гайтански каза: "Потвърждавам казаното от адвокатите ми. Това е една скалъпена работа, не съм искал кредит, не съм се подписвал, не съм се криел, отидох сам. Върнаха ме, пак ми се обадиха. Питах защо не ме разпитват. Не съм имал отношения с никой директор на банката".

От прокуратурата контрираха, че има обем от доказателства за съпричастността му към обвинението, за което е привлечен, както и завишена степен на опасност на деянието. Според държавното обвинение СГС е преценил правилно, че може да има манипулирани или унищожени доказателства, ако бъде с мярка различна от задържане под стража, пише 24 часа.

Сред мотивите да бъде оставен в ареста беше завишената степен на опасност на деянието, за което е обвиняем. Имало реален риск и от опорочаване на доказателствата, с които ще се изяснят действията на всеки един от обвиняемите.